0
Fotocredits: 'Greenland', wikimedia

Flash Perspectief‘Dikke buik’ aarde maakt dagen langer

Klimaatverandering maakt de dagen langer. Dat blijkt uit een recente publicatie van Zwitserse, Amerikaanse en Canadese onderzoekers.

Door het smelten van ijskappen op de Noord- en Zuidpool verschuift de massaverdeling van de aarde: het water stroomt van de polen naar de evenaar. De aarde krijgt als het ware een 'dikke buik'. Dat vertraagt de rotatie van de planeet.

De onderzoekers gebruikten satellietdata en bouwden een model om de vertraging van de afgelopen eeuw te meten. Uit het model bleek dat de vertraging tussen 1900 en 2000 varieerde tussen 0,3 milliseconde per eeuw en 1,0 milliseconde per eeuw. Sinds 2000 is die vertraging toegenomen tot 1,3 milliseconde per eeuw.

Als de uitstoot van broeikasgasemissies niet wordt teruggedrongen, verwachten de onderzoekers dat de vertraging toeneemt tot 2,6 milliseconde per eeuw. Dat lijkt misschien niet veel - het zal 137 miljoen jaar duren voordat de vertraging een uur is - maar kan een groot effect hebben. Het is genoeg om mogelijk het internetverkeer, financiële transacties en GPS-navigatie te verstoren, omdat die allemaal afhankelijk zijn van een heel nauwkeurige tijdmeting.

The Guardian - Climate crisis is making days longer, study finds, 16 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.