3
Fotocredits: 'Wild Boar', Malte Sörensen

Flash Dagelijkse KostDood doet leven

Een dood hert is een mineralenhotspot. We zouden daarom meer afgeschoten wild in natuurgebieden moeten laten liggen en minder op ons bord laten belanden. Daarvoor pleit ecoloog Melanie Pekel van ARK Rewilding Nederland.

Uit angst voor ziektes geldt de insteek van vroeger - 'dood dier, weg ermee' - nog altijd. Maar door dieren na hun dood mee te nemen, doorbreken we de kringloop. In plaats van dat de voedingsstoffen terug het land in gaan, spoelen we ze door de wc na het verorberen van de speciale wildmenu's die populair zijn in de herfst-winter.

"Je zou de Veluwe kunnen zien als zieke patiënt die haar voedingsstoffen zelf hard nodig heeft", aldus Pekel in de Gelderlander. Op plekken waar kadavers gelegen hebben zou de bodem zo'n 5 keer rijker zijn aan voedingsstoffen. Ook geeft het vlees volgens Pekel de biodiversiteit een enorme boost. Roofvogels, boommarters, zwijnen, vossen en insecten zijn voorbeelden van wie baat heeft bij het kadaver. De dood van het ene dier, maakt dat een ander dier overleeft.

Gelderlander - Wild eten in november? Laat de kadavers liggen, waarschuwt natuurorganisatie: ?Veluwe is een zieke patiënt?, 6 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 7 dec '23
  • 14:26

De dichter A. Roland Holst wilde na zijn dood in de tuin te worden gelegd om daar te vergaan en op te gaan in het nieuwe leven. Ik kan zo snel geen linkje vinden, maar ergens schreef hij dat zelfs, herinner ik me.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 7 dec '23
  • 13:08

Zit wat in, ik denk ook aan raven en kraaien.

Roept de vraag op of dit wel past bij het beleid om stikstof terug te dringen. Ik denk van wel: stikstofneerslag zorgt voor het uitspoelen van basische kationen zoals kalk. De mineralen uit kadavers kunnen dat verlies enigszins compenseren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.