0
Fotocredits: 'Salmonella bacterie', via Pixabay

Flash PerspectiefDooi kans voor nieuwe biodiversiteit, gevaar voor mensen

Als zelfs maar 1% van de pathogenen uit het smeltende ijs rond de polen ontwaakt dan zijn ze een reëele kans voor vergaande verandering van alle ecosystemen op aarde.

Een team bestaande uit vooral Australische onderzoekers berekende de mogelijke effecten van "tijdreizende" pathogenen (zoals bacteriën en virussen) die vele millennia lang gevangen hebben gezeten in het ijs van de planeet. Tot nu toe was het moeilijk om het potentiële risico voor moderne ecosystemen door microben die gevangen zitten in smeltende gletsjers en permafrost te voorspellen.

In het tijdschrift PLoS Computational Biology lieten de onderzoekers zien dat de ecologische risico's nu met computermodellen kunnen worden gesimuleerd. Ze laten zien hoe pathogenen uit het verleden gemeenschappen van bacterie-achtige gastheren binnendringen. De onderzoekers concluderen dat de sciencefiction verhalen over de bestaande orde gevaarlijke micro-organismen geen onzin zijn en een reëel risico vormen. Ze zeggen dat oude pathogenen vaak kunnen overleven, evolueren en in enkele gevallen uitzonderlijk persistent en dominant kunnen worden in een moderne omgeving. Dat kan leiden tot "aanzienlijke verliezen of winsten in de totale diversiteit van vrij levende soorten." Ze vinden dat hun bevindingen het aannemelijk maken dat "onvoorspelbare bedreigingen, die tot nu toe beperkt waren tot sciencefiction en speculatie, krachtige drijfveren kunnen zijn voor ecologische veranderingen". Voor mensen, die behoren tot de bestaande orde, kan het ontwaken van slechts een fractie van de slapende soorten al een groot gezondheidsrisico zijn.

Independent - Just 1% of pathogens released from Earth?s melting ice may wreak havoc, 1 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.