0
Fotocredits: Unrecognizable man with bag of chips, Erik Mclean, via Pexels

Flash VoedselketenDrinkwater van chips

Pepsico maakt drinkwater van chips. In de fabriek in Kolkata, India, vangt het bedrijf de stoom op die vrijkomt bij het bakken van chips. De stoom wordt gecondenseerd tot water en weer in de fabriek gebruikt. Dat bespaart jaarlijks 60 miljoen liter water.

Maar daar blijft het niet bij. Naast het water uit chips zet het bedrijf een andere technologie in: de membraan-bioreactor. Dit systeem zuivert afvalwater van het wassen van maïs tot het schoon genoeg is om opnieuw te gebruiken in productieprocessen. Hiermee bespaart het bedrijf al 70% van zijn waterverbruik in 21 fabrieken, waarvan er 14 in gebieden met een hoog waterrisico liggen.

De productie van levensmiddelen zoals chips kost flink veel water. In 2023 verbruikte Pepsico in risicogebieden nog ongeveer 2,5 liter water per kilogram productie, terwijl dit in minder risicovolle gebieden nog 5,7 liter per kilogram was. Voor 2030 streeft PepsiCo ernaar om dit terug te brengen naar 0,42 liter per kilogram in risicovolle gebieden en 4,17 liter per kilogram in andere gebieden. Als je het wilt waar het moet, kan het.

FoodNavigator USA - PepsiCo?s water stewardship includes converting steam from frying potato chips into drinkable water, 29 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.