Oh nee, niet nog meer honingbijen, gebruik liever Ahornsiroop, worden er ook meer bomen aangeplant.
Mede is historisch gezien een chique alcoholische drank gemaakt van honing en water. De drank wordt op smaak gebracht met fruit en specerijen van vaste planten. Volgens de Washington Post is het drankje ‘op veel manieren beter voor de aarde dan bier’ en heeft het een toekomst als een duurzaam bieralternatief.
Volgens Ken Schramm, een autoriteit op het gebied van mede, kan het afhankelijk van productieproces en transport het drankje met de laagste CO2-voetafdruk zijn. Dat heeft onder andere met de beschikbaarheid van ingrediënten te maken. In Amerika wordt veel met ingrediënten voor bier rondgesleept omdat de productie van gerst en hop geconcentreerd is in het westen en noordwesten van het land. Honing daarentegen is overal lokaal beschikbaar.
Er zijn meer voordelen voor mede ten opzichte van bier. Bij de teelt van gerst vliegt er veel koolstof de lucht in omdat boeren het land jaarlijks omgeploegen. Er worden schadelijke herbiciden en pesticiden gebruikt. Gerst heeft irrigatie nodig in tijden van droogte, in tegenstelling tot de planten die bijen bezoeken. Het maken van mede stimuleert de honingbij, een belangrijke bestuiver voor natuur en landbouw. Tot slot heeft de productie van mede minder water nodig dan bier. Dat honing als grondstof veel schaarser en duurder is dan gerst, is voor de Washington Post geen issue. De krant rept er met geen woord over.
Oh nee, niet nog meer honingbijen, gebruik liever Ahornsiroop, worden er ook meer bomen aangeplant.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.