0
Fotocredits: 'Picnic DCA Utrecht', Picnic

Flash VoedselketenEén maand zwarte cijfers stemt Picnic opgetogen

Een mijlpaal, noemt medeoprichter Michiel Muller het. In december 2023 heeft online supermarkt Picnic voor het eerst winst geboekt in Nederland. Hoeveel winst Picnic maakte, wil Muller niet zeggen. Wel dat als het bedrijf een heel jaar presteert zoals afgelopen december, er over 2024 een brutobedrijfsresultaat (ebitda) van €4 miljoen in de plus resulteert.

De zwarte cijfers van december 2023 zijn niet te danken aan de gebruikelijke feestdagenpiek, maar aan de gerobotiseerde distributiecentrum in Utrecht en Dordrecht, zegt Picnic. Inmiddels wordt 30% van de bestelde boodschappen geautomatiseerd verwerkt.

Op groepsniveau (Picnic is ook actief in Duitsland (sinds 2018) en Frankrijk (sinds 2021)) liep het verlies van Picnic juist hoger op, naar een nettoverlies van €220,6 miljoen (in 2022 €208,7 miljoen). De netto-omzet steeg - "een stuk sneller dan het verlies", aldus het FD - met 34% naar €1,2 miljard. Het Nederlandse aandeel in de omzet kwam uit op €796 miljoen, een toename van 28%. Volgens onderzoeksbureau Circana was de groei in omzet van online bestelde boodschappen vorig jaar in Nederland 6%.

Picnic blijft investeren in groei door uit te breiden naar nieuwe steden en nieuwe gerobotiseerde distributiecentra te bouwen (zoals in Oberhausen), gesteund door zijn aandeelhouders, waaronder de Duitse supermarktketen Edeka en de filantropische stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates. Eind vorig jaar haalde Picnic nog €355 miljoen op bij die aandeelhouders.

Retailprofessor Laurens Sloot is kritisch op de 'winst' en ziet nog een lange weg te gaan voor Picnic.

Het Financieele Dagblad - Voor het eerst winst voor Picnic in Nederland, 20 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.