0
Fotocredits: Noorderstroom, nice and warm

Flash VoedselketenEieren van dubbeldoelkip in Duitse supermarkt

Vanaf 7 oktober liggen de eerste eieren van de dubbeldoelkip in 111 geselecteerde Duitse REWE-supermarkten in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts.

In de gangbare pluimveehouderij zijn er rassen die of veel eieren leggen (legkippen) of snel vlees aanzetten (vleeskippen). Het is sinds decennia gebruikelijk dat mannelijke kuikens van legkippen kort nadat ze uit het ei zijn gekropen worden gedood. Ze leggen geen eieren en leveren weinig vlees op en zijn daarom economisch waardeloos. Sinds 1 januari 2022 is het doden van 'leghaantjes' echter verboden.

Naast diverse varianten van het seksen van eieren, biedt de dubbeldoelkip een oplossing. De hennetjes leggen voldoende eieren en de haantjes leveren voldoende vlees. Daar zag de Duitse supermarkt wel wat in. Samen met Naturland en de Ökologische Tierzucht GmbH (ÖTZ) startte REWE een testproject om te kijken hoe zulke kippen kunnen bijdragen aan een duurzamere landbouw.

De eerste eieren komen dus binnenkort in de winkel te liggen, maar dat maakt het project nog niet meteen een daverend succes. Het vlees ligt nog niet in de schappen en juist daar ligt de grootste uitdaging. Hoe overtuig je de consument te kiezen voor het ongebruikelijke hanenvlees? Verwerking, zoals Kipster in Nederland doet, zou een betere optie kunnen zijn.

Zweinutzungsrassen: Rewe listet Eier vom Zweinutzungshuhn, 3 okt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.