Fotocredits: 'Eendenkroos',
Needpix
FlashEten we binnenkort toch eendenkroos?
Eendenkroos is niet alleen lekker en goed voor eenden, ook voor mensen. Eendenkroos zit vol eiwit en groeit snel. De Aeres Hogeschool doet nu onderzoek naar hoe je het waterplantje het beste kunt verbouwen en wat voor eten je er van kunt maken.
Van eendenkroos als mensenvoer is al jaren sprake, maar er zijn nog altijd geen doorbraken.
Wel 40% van het plantje bestaat uit eiwit. Daarnaast zitten er mineralen in, zoals magnesium en ijzer. Het zou dus een ideale vleesvervanger kunnen zijn.
Volgens Israelische onderzoekers beschermt het kroos zelfs het hart. Eendenkroos kan eieren en melk vervangen in pannenkoeken, maar kan ook vers gegeten worden in een salade. De smaak kun je vergelijken met tuinkers.
In Amerika is het product al te koop en worden er vleesvervangers van gemaakt. In Europa is het nog wachten op toestemming van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Het eendenkroos zou namelijk te veel mangaan kunnen bevatten. Dat kan motorische en psychische klachten veroorzaken. Het mangaan komt via de mest in het plantje. Daarom kijkt de hogeschool of het kroos ook met minder meststoffen te verbouwen is.
In afwachting van het oordeel van de EFSA doen de vijf hogescholen al onderzoek naar de beste manier van verbouwen en verwerking. Opschalen kan dan hopelijk snel na toestemming. De teelt gebeurt nu in teeltbakken van bloembollen. Dat biedt bloembollentelers de gelegenheid om de efficiency van hun bedrijven te vergroten door iets te verbouwen in de tijd dat er geen bloembollen zijn.