0
Fotocredits: Wopke Hoekstra, CDA

Flash PerspectiefFDF zet vol in op val kabinet

Wordt Wopke [Hoekstra van het CDA, red.] onze Held? Blijkt hij, de man met karakter? Die weet dat beloftes leiden tot schuld! “Ik sta hier om verantwoordelijkheid te nemen op een van de moeilijkste momenten in de geschiedenis van onze partij”, zei Wopke bij aanvang van Rutte 4 tegen zijn (voormalige) achterban. Dat schrijft Farmers Defence Force prominent Sieta van Keimpema. Afgelopen weekend riep FDF-voorman Mark van den Oever in een vlog op tot een trekkerprotest aanstaande donderdag in Den Haag met als doel om CDA het vierde kabinet Rutte te laten vallen.

Nu het landbouwakkoord geklapt is, gaat het kabinet buiten gesprekken met boeren om zelf beleid bepalen. Daarom rest de tegenbeweging onder boeren nog maar één weg: ook het kabinet laten klappen. Hoekstra legde daar op 2 juli vorig jaar de basis voor: hij wilde de KDW uit de wet en het stikstofbeleid veranderen. Zijn actie blies de facto het regeerakkoord op. Het kwam door bemiddeling van Johan Remkes niet zo ver. Zijn tweede stikstofrapport moest de crisis oplossen. Hij adviseerde het maken van een landbouwakkoord. Hoekstra zou daarop wachten en dan bepalen of het CDA uit het kabinet zou stappen. Nu er geen landbouwakkoord komt, is dit het moment waarop het CDA volgens de FDF moet laten zien waar de partij voor staat. In de voorstelling van de wereld zoals FDF die ziet betekent dat het kabinet naar huis sturen en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Hoekstra liet afgelopen vrijdagmiddag weten voorlopig niet meer over stikstof te willen praten. In ieder geval niet voor de zomer. Tot die tijd heeft het kabinet om zonder boereninvloed beleid te maken. Premier Rutte gaf vorige week vrijdag in bedekte termen aan dat hij Hoekstra ruimte gaat geven om niet uit het kabinet te hoeven stappen.

De campagne van de FDF zet niet alleen druk op het kabinet, maar tevens op de laatste aanhang die het CDA onder boeren heeft. Een belangrijk deel van de traditionele CDA-stem ging bij de provinciale verkiezingen dit voorjaar al naar BBB.

Farmers Defence Force - ?De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens? - Farmers Defence Force, 26 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.