0
Fotocredits: Plantaardige steak, Vivera

Flash Dagelijkse KostFoodservice pusht plantaardig eiwit, omzet afgelopen 2 jaar verdubbeld

De verkoop van plantaardige zuivel en vleesvangers kent een sterke opleving, in ieder geval binnen de foodservice. Die sector omvat de horeca, catering en andere snelle eetplekken zoals broodjeszaken en koffietentjes en zag in 2 jaar de totale verkoop van vleesvervangers meer dan verdubbelen. Een kwart van de bitterballen op bedrijfsborrels is inmiddels vegetarisch en twee derde van de in koffietentjes gebruikte opschuimmelk is plantaardig. Dat zegt ProVeg Nederland, de promotieorganisatie van de dierlijke analogensector, op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau Foodstep.

Na jaren van dubbelcijferige groei viel de opmars van vegetarische producten en vleesvervangers in 2022 in Nederland stil. In de Verenigde Staten, thuisland van de beursgenoteerde bedrijven Beyond Meat en Impossible Foods, daalden de verkopen nog veel harder.

ProVeg ziet 4 argumenten voor de nu ook in supermarkten weer aantrekkende verkopen. Het prijsverschil tussen vleesvervangers en vlees is kleiner geworden (vooral doordat vlees duurder is geworden). De goedkoopste vleesvervangers zijn zelfs goedkoper dan hun dierlijke tegenhangers. Ook is het assortiment uitgebreid en is de kwaliteit in smaak en gezondheidsopzicht verbeterd. Tenslotte moeten bedrijven vanwege hun doelstellingen op het gebied van plantaardig eiwit verplicht meer vegan op de kaart en in het schap zetten. Dat helpt mee aan de omzet, maar vooral in foodservice dus.

Reclame speelt nauwelijks een rol in de revival. Toch deed Jumbo 41% meer vega-aanbiedingen, blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Niettemin staan tegenover elke aanbieding voor een vleesvervanger gemiddeld nog altijd 3 aanbiedingen voor 'echt' vlees.

ProVeg - Verkoop vleesvervangers aan cateraars en horeca verdubbeld, 15 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.