10
Fotocredits: 'Organic apple orchard in Pateros, Washington, USA', Christopher Thomas

Flash Voedselketen‘Gangbare boer moet opdraaien voor gif op biologische akkers’

Biologische boeren volgen strikte regels en vermijden bestrijdingsmiddelen waar mogelijk. Maar aan alle kanten worden ze omringd door gangbare boeren - het bioareaal in ons land is nog altijd maar 4,5% van het landbouwareaal. Via het oppervlaktewater of de lucht komen er onvermijdelijk ook op hun gewassen middelen terecht die hun gangbare buren - ook volgens de regels - volop spuiten.

Maak de spuitende boer daar verantwoordelijk voor, zeggen daarom 3 biologische telers in de Volkskrant.

Dat zou moeten door telers die gewassen willen verbouwen waar veel op gespoten wordt (op tarwe gaat 3 kilogram gif per hectare, op consumptieaardappelen 8, op tulpen 26 en op lelies zelfs 114 kilo*) grotere buffers te laten aanleggen. En door ook voor de sierteelt een maximale residunorm in te stellen. Door pachtnormen aan te scherpen en daarbij bodemgezondheid voorop te zetten. Of door striktere toelatingsprocedures en heffingen op pesticiden door te voeren.

Een bioboer kan niet rondreizen, zegt het drietal. Met name bollentelers veroorzaken problemen. Ze pachten het ene jaar hier en het andere jaar daar. Een bioboer zit 'vast' aan zijn of haar bio-grond, die "na meerdere jaren van geen gifgebruik steeds gezonder en gezonder is geworden en een biologisch keurmerk heeft verkregen na een strenge keuring door de onafhankelijke instantie Skal." Krijgt hij een bollenboer als tijdelijke buurman dan loopt hij een relatief groot risico geraakt te worden door diens hoge pesticidengebruik.

*De indicatie van schadelijkheid in kilo's wordt gehanteerd door de drie boeren. Graag wijzen we erop dat gewicht en toxiciteit niet hetzelfde zijn. Een voorbeeld is diatomeeënaarde of kiezelgoer, een bestrijdingsmiddel met een relatief hoog soortgelijk gewicht. Het is een poeder dat wordt gemalen van zacht, kiezelig sedimentair gesteente. Het wordt gebruikt om de exoskeletten van insecten te beschadigen, waardoor ze uitdrogen en sterven. Met diatomeeënaarde worden onder meer mieren, bladluizen en spinmijten bestreden. Het steenpoeder heeft weinig toxisch effect op het milieu waarin het wordt toegepast.

de Volkskrant - Opinie: Laat gevolgen bestrijdingsmiddelen niet voor rekening van de bioboer zijn, 14 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #10
  • 16 mei '24
  • 13:51

Dit komt uit de koker van Caring Farmers en die Tineke is niet het grootste licht kan ik je vertellen. Die 3 zijn useful idiots, terwijl kader van CF dit geschreven heeft. CF is bijwagen PvdD en helaas betaald door Urgenda, wat zich soms ook laat kennen in kortzichtigheid m.n. op gebied van landbouw. Dat mag en kan, maar wees hier eerlijk en open in.

Alsof er alleen stoffen zijn vanuit landbouw, maar de focus van CF is vooral activistisch tegen de andere boeren dan wat zij als utopisch wenselijk zien. Het is te oogklepperig. Vele andere boeren zijn dat trouwens ook, juist in het andere spectrum zijn dat ook.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #9
  • 16 mei '24
  • 13:15

Henric #7 , bij overlast van ganzen wordt het andersom. De natuurbeheerder zegt dat boeren de ganzen maar moet laten afschieten.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #8
  • 16 mei '24
  • 11:14

#5 Dat betreft een perceel naast een basisschool, uitspraak. Er is een vervangend perceel verderop gevonden, dit verkleint het risico voor de deelnemers mocht de uitspraak in het kort geding later (hoger beroep of bodemprocedure) anders worden.

De vraag is, met deze uitspraak, ook of er überhaupt ruimte is voor GWB, omdat de rechter het voorzorgsprincipe hanteert en niet het (Ctbg) wetenschappelijke hazard/risk model icm nut afweging.

Henric van der Krogt
  • #7
  • 16 mei '24
  • 10:10

Piet #6, dat kan best kloppen. Maar ik denk dat er verschil is in overlast veroorzaken door iets te doen en overlast door iets niet te doen.
Hier in de buurt hebben boeren bijvoorbeeld overlast van ganzen die veel in natuurgebieden broeden. Dan kun je natuurlijk tegen de beheerder van een natuurgebied zeggen dat hij die ganzen allemaal moet doodschieten, maar dat is best een beetje gek.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #6
  • 15 mei '24
  • 22:51

Het werkt ook de andere kant op. Wanneer een gangbare aardappelteler naast een bio aardappelteler zit, dan is er vanuit bio meer druk van de phytophthora schimmel richting gangbaar. Waardoor de gangbare aardappelteler genoodzaakt is om extra bespuitingen tegen phytophthora uit te voeren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.