15
Fotocredits: 'Varkens', mali maeder, via Pexels

Flash EnergieGroene energie uit varkensurine

Een boer uit Wallonië gaat de urine van zijn varkens omzetten in groene energie. In samenwerking met de gemeente Flobecq (waar de boerderij gevestigd is), onderzoekscentrum Materia Nova en de Universiteit van Bergen (Mons, in de Franstalige provincie Henegouwen) heeft de boer een installatie gebouwd om de urine om te zetten in waterstof.

De opstelling is in het lab al getest met synthetische urine. De urine wordt uit de mest gehaald en door middel van elektrokatalyse gescheiden in waterstof en andere bruikbare producten, zoals gezuiverd drinkwater en meststoffen. Elektrokatalyse gebruikt minder energie dan klassieke elektrolyse en er komt geen CO2 bij vrij.

De varkens op de boerderij produceren jaarlijks 650.000 liter urine. Dat zou bijna 30 ton groene waterstof moeten opleveren, waar de boer zijn energiegebruik mee kan verminderen. Daardoor daalt zijn CO2-uitstoot met 20%. Ook al telt Wallonië maar 5% van de Belgische varkensstapel, de gedachte is om de 500 Waalse varkensboeren alvast met varkensurine te verduurzamen.

VILT - Waalse landbouwer start met proefproject om groene ener, 15 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #15
  • 16 jul '24
  • 22:43

Waterstof kost 1,5 - 2 euro per kg
30 ton = 30.000 kg
Maximaal 60.000 euro.
En dan wil ik wel weten wat de kosten van de installatie zijn.

Mest vergisting is overigens een goed idee. Het zou een verplichting moeten zijn voor alle grote varkensboeren in Nederland. Het kan 2GW of zo opleveren.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #14
  • 16 jul '24
  • 21:41

#12 Dick, bij jouw Yara- boerderij: "Tegen 2030 is het echter de bedoeling om de volumes kunstmest te vergroten die zijn geproduceerd met hernieuwbare ammoniak, of ammoniak via koolstofafvang en -opslag."
Abacadabra. Even verderop in Boerderij:
"Gas wordt gebruikt als grondstof en energiebron om stikstofmeststof te maken. De zogeheten groene ammoniak, die energie-intensief is, wordt geproduceerd met waterstof uit hernieuwbare energie gecombineerd met stikstof. Hoewel bedrijven zoals Yara beginnen met de productie van groene ammoniak, is er tot nu toe niet genoeg geproduceerd om het commercieel op grote schaal te verkopen."
Ammehoela. Natuurlijk kan je met ( zonnepanelen of windmolens) 'groene ammoniak' maken, kost alleen bergen energie, die je niet ergens anders meer voor kunt gebruiken, en die groene energie is ook nog eens 'low gain energy' (Tad Patzek: low gain energy is always destructive?)
Dat met urine geef ik wel kans.
#13 Nico, een variant van 'stenen vallen omhoog'?

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #13
  • 16 jul '24
  • 18:42

Wat gebeurt hier? Is het zoiets als:
Het nieuws van vandaag: in de haven van Rotterdam is een rubberboot opgeblazen en op Schiphol een vliegtuig de lucht ingevlogen.

Moet toch een methode te vinden zijn om hernieuwbare alcohol uit mijn urine te produceren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #12
  • 16 jul '24
  • 18:11

Jopie Duijnhouwer, toeval, vandaag. Een bericht van het ANP: Yara gaat boeren die voor PepsiCo-telen kunstmest leveren die gemaakt is met hernieuwbare ammoniak. Wat vind je daarvan?

De wereld van meststoffen is druk in beweging.

Ook nieuws van vandaag: kunstmest van koeienpies. O.m. de WUR gaat er onderzoek naar doen. Volgens mij is het al uitontwikkeld door Hanskamp, dat toch ook weer aan dat onderzoek mee gaat doen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #11
  • 16 jul '24
  • 16:23

In mijn archieven vond ik nog de ARTE documentaire: "Les superpouvoirs de l'urine". Op youtube nog beschikbaar in het Frans en in het Duits, "Die besondere Wissenschaft vom Urin".
Naast talrijke medisch/wetenschappelijke onderwerpen komen ook de toepassing als meststof en als energiebron aan de orde.

Mest.
Er zijn scholen in China waar de leerlingen met hulpmiddelen hun urine gescheiden van de rest lozen. Een bedrijf haalt de urine met een tankwagen bij de scholen op, gebruikt het als meststof in de boomgaard, de leerlingen krijgen een appel als beloning.

Industriële toepassingen.
40:30 Een varken 3 liter urine/dag, de 100% Urea (poeder) wordt teruggewonnen en komt o.a. in de verf- en lijmproducten terecht.

Energie.
Vanaf 42:30 gaan we naar Ohio waar kleine wagentjes op urine rijden en een wedstrijd wordt gehouden (43:30)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.