3
Fotocredits: Most wanted, Erfgoedrassen.nl

Flash PerspectiefHeb jij misschien een groene kortpoot in je tuin?

Ooit gehoord van de Lange Holkruin, Selectie Wassenaar, Kennemerland, Dikke Leidsche Winter en Delftsche Groene Kortpoot? Deze ooit veelvoorkomende gewassen vormen de top-5 'most wanted'-lijst waar onderzoekers van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen University & Research naar op zoek zijn. De onderzoekers vragen mensen om in moestuinen en oude kookboeken te zoeken naar zaden en verhalen over deze erfgoedrassen, van respectievelijk een pastinaak, koolraap, netmeloen, prei en bloemkool.

Erfgoedrassen zijn belangrijk vanwege hun unieke eigenschappen die ook commerciële kansen kunnen bieden (zo is de Groene Kortpoot een kleine bloemkool, geschikt voor eenpersoonshuishoudens). Oude rassen kunnen bovendien bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit en weerstand van tot monoculturen verworden landbouwgewassen. Het CGN heeft inmiddels al zo'n 350 erfgoedrassen in de boeken, maar nodigt nu het brede publiek uit mee te doen aan de zoektocht naar specifieke rassen.

Tegenover deze zoektocht naar oude gewassen staat de opkomst van moderne technologieën om bestaande landbouwgewassen te verbeteren. Duitse onderzoekers gingen met 3D-printen, lasers en drones aan de slag, schrijft Scientias. Ze maakten met 3D-modellen van suikerbietplanten en LIDAR-technologie nauwkeurige scans (waarmee je zelf je eigen suikerbiet kunt printen). Daarmee konden ze snel en efficiënt de beste planten selecteren, wat de traditionele methoden van kruisen en veredelen aanvult en soms vervangt.

de Volkskrant - Wetenschappers roepen Nederlanders op: let in de moestuin goed op oeroude Hollandse gewassen, 25 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 27 jun '24
  • 14:56

Frank Eric #2 , Erfgoedrassen van vroeger (buitenteelt) worden blijvend geselecteerd en volgen als het ware klimaatveranderingen. Ook de hobbytuinder selecteert de planten voor de zadenoogst. Veel zaden zoals de tomaat 'Marmande' zijn streekgebonden. De zaadvaste soort is ontstaan in Zuid-West Frankrijk. Op tal van andere plaatsen zijn selecties ontstaan (geen hybriden), aangepast aan andere geografische omstandigheden. De Marmande die in de UK wordt gebruikt is niet meer dezelfde als die in jouw omgeving.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 27 jun '24
  • 7:43

Erfgoedrassen van vroeger, maar het klimaat verandert. Ik kan het niet rijmen hoe je daarop in kan spelen met rassen van vroeger, want toen was het klimaat anders, en had je een 'biodiversiteit' van rassen, die daarop ingespeeld was. Now it's different.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 26 jun '24
  • 22:03

Jammer dat er geen Latijnse benamingen worden gegeven, maakt het zoeken in andere landen wel zo gemakkelijk. Overigens biedt Vreeken zaden Lange (witte) Holkruin aan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.