0
Fotocredits: ‘Party it up’, TMAB2003

Flash GezondheidHelpt alcohol drinken tegen voedselvergiftiging?

Het zal eens niet via TikTok rondzingen: de claim dat alcohol drinken voedselvergiftiging kan voorkomen. Een vrouw neemt een shotje en mompelt dat het 'medicinaal' is, omdat alcohol een ontsmettende werking heeft. De New York Times dook erin en vroeg experts wat er klopt van die claim.

Dat valt mee. Er zit een "een klein beetje waarheid" in het idee dat alcohol je beschermt tegen voedselvergiftiging, ontdekte de krant. Dat bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek uit 2002 naar een salmonella-uitbraak op een feest in Spanje waar 47 van de 120 gasten ziek werden. Van de gasten die meer dan drie drankjes namen, werd 46% minder ziek. En bij een uitbraak met 61 gevallen van hepatitis A na het eten van oesters bleek dat degenen die zeiden wijn, whisky of cocktails bij de oesters te hebben gedronken 90% minder kans hadden om ziek te worden dan degenen die niet, of bier, hadden gedronken.

Maar het blijft bij associaties, stevig bewijs ontbreekt. Dus wil je echt veilig zijn? Vertrouw dan niet op een shotje wodka om je van voedselvergiftiging te redden. Er zijn bewezen, nuchtere maatregelen om jezelf te beschermen. Houd je aan de goede oude hygiënemaatregelen die we allemaal kennen: handen wassen, kruisbesmetting vermijden en eten goed doorwarmen. Dat is misschien saai, maar het werkt wel.

@thewildamalia #foodsafety #health #sterilization #sanitization #lifehack ♬ original sound - Amalia

New York Times - Can Drinking Alcohol Prevent Food Poisoning?, 17 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.