1

Flash Dagelijkse KostHoe at een neanderthaler zijn vogeltje? Met z’n handen

Om de eetgewoontes van neanderthalers te begrijpen en de uitdagingen waar zij voor stonden bij het klaarmaken van hun eten, deden Spaanse archeologen een dagje alsof ze in de oertijd leefden.

Neanderthalers jaagden niet alleen op groot wild, maar ook op vogels. Daar is helaas weinig over bekend, omdat de archeologische sporen van vogeleterij schaars zijn. De lichte en broze botresten vergaan gemakkelijk.

Het Spaanse archeologenteam slachtte 5 vogels die de Neanderthalers aten: twee zwarte kraaien, twee Turkse tortels en een houtduif. Alle vogels werden met de hand geplukt, één kraai en één tortelduif werden rauw geslacht met een vuurstenen 'mesje', de andere drie vogels werden pas uit elkaar gehaald na het roosteren.

De archeologen stuitten al snel op de eerste uitdagingen. Het vuurstenen mesje bleek een stuk scherper dan eerst gedacht. Om het te gebruiken was precisie en ervaring nodig. Het roosteren op de kolen vereiste een constante temperatuur en de kok moest de kooktijd goed in de gaten houden: de vogels waren veel sneller klaar dan gedacht, waardoor sommige botjes verbrandden.

Vervolgens onderzochten de archeologen de botten op snijsporen, breuken en brandsporen. Snijbewegingen bij de pezen en gewrichten lieten markeringen achter op de botten die overeenkomen met sporen op botresten afkomstig van archeologische vindplaatsen. Op de botten van de ná het roosteren geslachte vogels waren geen snijsporen te zien. Voor het slachten van een gare vogel is geen mesje nodig en zijn handen en tanden genoeg.

Independent - Scientists recreate surprisingly precise Neanderthal recipes and cooking methods, 3 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 3 aug '24
  • 21:10

Kraaien en duiven zijn groot in vergelijking met de zangvogeltjes die bij de Italianen in de smaak vallen. En in de film Respiro (2002) zie je hoe kinderen op Lampedusa mussen vangen en met veertjes en al roosteren, lekker knapperig zeggen ze. De film staat in z'n geheel op Dailymotion,com zonder ondertiteling. Het vangen en roosteren van de mussen begint al in de eerste minuten van de film.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.