0
Fotocredits: Fromage de Herve, Marianne Casamance, via Wikimedia, CC BY-SA 3.0 DEED

Flash Dagelijkse KostHoe de Limburgse stinkkaas verdween

Limburger, Luikse, Hervekaas, Rommedoe, Angelot. Of sjtinkkieës (stinkkaas). Met die Limburgse koosnaam wordt de bijna verdwenen roodschimmel kaas ook wel aangeduid. Trouw dook in de geschiedenis van deze Limburgse delicatesse en laat zien hoe politiek kaas kan zijn.

Rommedoe, zoals wij het kaasje vandaag noemen, is een okergeel kaasje gemaakt met de roodschimmelbacterie Brevibacterium linens die vooral bekend staat om zijn penetrante geur. De herkomst van het kaasje ligt in de regio Maastricht, Luik, Aken.

Ook al gaat het om een echt Nederlands streekproduct, het kaasje werd in het Nederland van de Republiek niet echt gewaardeerd. Schapenkaasjes van Texel, Goudse en Edammer koeienkazen, kwamen uit Holland en werden wel geprezen. Limburg stond buitenspel, vonden de Hollanders.

Strenge hygiëneverordeningen deden de productie van Rommedoe in Nederland uiteindelijk de das om. Omwille van de voedselveiligheid moeten kaasmakers hun werkruimte betegelen, zodat listeria geen kans maakt. Maar dat belemmert ook de roodbacterie Brevibacterium linens om zijn werk naar behoren te doen.

Daarom verdween de Rommedoe uit Limburg. De Belgen hebben de Fromage de Herve weten te registreren onder een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Er zijn Limburgers die ervan dromen om de kaas ook weer in Nederland te gaan produceren. De Vlaamse kaasexpert Giedo De Snijder wenst ze ‘veel succes’. “Rommedoe heeft een gewassen korst, daar deinst de Nederlander voor terug, bang voor listeriabesmettingen. En de smaak is zó karakteristiek, dat is voor Nederlanders niet aantrekkelijk. Die eten liever Goudakaas”, zegt De Snijder.

Trouw - Deze Nederlandse roodschimmel werd slachtoffer van ?eigen kaas eerst?, 20 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.