0
Fotocredits: 'Wapperende vlaggen EC', Berlaymontgebouw Brussel Leandro's World Tour

Flash VoedselketenHoekstra naar Klimaat, Luxemburger Hansen op Landbouw

Aanvankelijk werd de Nederlander Wopke Hoekstra (CDA) getipt als Eurocommissaris voor landbouw. Gisteren werd al bekend dat hij Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei wordt in de tweede Europese Commissie onder leiding van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

De 42-jarige boerenzoon Christophe Hansen wordt verantwoordelijk voor de post Landbouw en Voedselzekerheid en zal vorm en inhoud moeten geven aan de resultaten van de Strategische Dialoog over de landbouw en voedselketen. Hij was van 2018 tot 2023 lid van het Europees Parlement. In die periode was hij actief in de Commissie Internationale Handel en was hij plaatsvervangend lid van de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid.

Daarnaast bekleedde Hansen de functie van secretaris-generaal van de Christelijk Sociale Volkspartij (CSV). Na de Luxemburgse verkiezingen van het najaar van 2023 nam hij plaats in het Luxemburgse parlement. Sinds juli 2023 is hij weer lid van het Europees Parlement. Voordat de nieuwe EU-commissarissen aan de slag kunnen, moeten zij een hoorzitting doorstaan in het Europees Parlement.

Na het plotseling vertrek van de Franse Eurocommissaris Thierry Breton gisteren, werd even gevreesd dat het nog maanden zou duren eer er een nieuwe Commissie zou zijn. Volgens Politico pleegde Von der Leyen met haar benoemingen een eigen kleine staatsgreep en maakte ze gisteren handig gebruik van de zwakte van Frankrijk om de eigenwijze Breton te lozen. Ze zou nu een team van ja-knikkers om zich heen hebben verzameld.

EurActiv - Luxembourg's Hansen chosen as EU farming chief, Hungary's Várhelyi to retain food safety, 17 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.