0
Fotocredits: 'Honingbij op witte klaver', Dakiny

Flash PerspectiefHoningbij verdringt wilde bij in Biesbosch

Afgelopen jaren plaatsten imkers in de zomer grote aantallen honingbijkasten rond de Biesbosch om te profiteren van de invasieve exotische reuzenbalsamien. Dat deden de imkers in de veronderstelling dat de honingbijen vooral de reuzenbalsamien bezoeken en weinig andere wilde planten. Zo zou de concurrentie met de wilde bij en hommel beperkt zijn. Niet zo slim, aangezien al langer bekend is dat de honingbij een veelvraat is.

Nu blijkt dus ook uit onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten dat de honingbijen zich helemaal niet beperken tot de reuzenbalsamien. Meer dan twee derde van de honingbijen vloog op andere planten die voor wilde bijen en hommels belangrijk zijn. De getelde aantallen hommels en wilde bijen op bloemen die de honingbijen ook bezoeken was in augustus dan ook opvallend laag (gemiddeld 7,4 honingbijen, 3,8 wilde bijen en 3,2 hommels per transect, een gebiedje waarbinnen de aanwezig fauna wordt geteld).

Dat is zorgelijk, want een groot aantal wilde bijen is met uitsterven bedreigd. Het plaatsen van de honingbijkasten in de Biesbosch staat dus op gespannen voet. Vorig jaar riep het EIS Kenniscentrum Insecten gemeenten al op kritisch te zijn bij het toestaan van bijenkasten.

Nature Today - Nature Today | Honingbij vliegt in de Biesbosch op grote schaal op dezelfde bloemen als wilde bestuivers, 14 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.