1
Fotocredits: Healthy Soil, Natural Resources Conservation Service Soil Health Campaign, via Flickr, CC BY 2.0

Flash VoedselketenHydrogel moet akkerbouw omtoveren tot tuinbouw

Landbouwgrond is en blijft vanzelf niet vruchtbaar. Om blijvend gewassen te kunnen verbouwen, zijn irrigatie en bemesting nodig. De landbouw gebruikt wereldwijd 70% van het beschikbare zoetwater, in sommige ontwikkelingslanden zelfs nog meer.

Lang niet alle meststoffen door planten benut. Dat leidt tot uitspoeling die het milieu verstoort.

Dat moet anders kunnen, vonden materiaalkundigen van de faculteit Mechanical Engineering van de Universiteit van Texas en het Texas Materials Institute. Zij ontwikkelden een 'slimme bodem'. De 'smart soil' kan water uit de lucht halen om planten gehydrateerd te houden en bemesting gecontroleerd vrijgeven voor een constante toevoer van voedingsstoffen. De slimme bodem bevat een hydrogel, een waterabsorberende gelei, die 's nachts waterdamp absorbeert en dit overdag vrijgeeft. De onderzoekers voegden ook calciumchloride (CaCl2) toe, een meststof, waarmee de hygroscopische eigenschappen en gecontroleerde voedingsstofafgifte verder verbeterden.

In experimenten nam bij planten die wortelden in de hydrogelgrond de stengellengte met 138% toe in vergelijking met een controlegroep in gewone grond. Ook bespaarden de hydrogelplanten zo'n 40% water. De onderzoekers zijn opgetogen; volgens hen kan de hydrogel-bodem in verschillende klimaatzones worden gebruikt, van droge gebieden tot gematigde streken. Ze gaan nu verder testen met verschillende meststoffen en langere veldproeven.

De toepassing van high tech in de bodems van open veld landbouw is een vorm van precisie-landbouw die de grenzen tussen kas- en bedekte teelt enerzijds en akkerbouw anderzijds laat vervagen. Als het qua materialen en bodemgezondheidsrisico's haalbaar wordt geacht ligt een flinke groeimarkt in het verschiet: wereldwijd wordt op 8 miljoen vierkante kilometer akkerbouw bedreven.

ScienceDaily - Smart soil can water and feed itself, 20 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 20 jul '24
  • 8:19

Zucht..........zeker nooit gehoord van een natuurlijk mineraal wat vermiculiet heet? Dat zit nl in de 'aarde' die we voor de vierkante moestuin kunnen kopen, 1/3 samen met 1/3 turfmolm en 1/3 compost. Je hoeft maar 1 keer je bakken hiermee te vullen en alleen maar compost aan te vullen. Vermiculiet houdt water vast, dus als je teveel watert wordt dat opgeslagen. Wortels hechten zich eraan en zuigen zo water op. Hierdoor kun je ook minder vaak bewateren.

De reden dat ik dit hier weer eens meld is dat het allemaal erg leuk is om dingen uit te vinden, terwijl er in de natuur al zat dingen zijn. Maar ja, daar verdien je niks mee natuurlijk als universiteit zijnde, die moeten dit wel doen. Overigens halen planten zelf al vocht uit de lucht...........ook dauw verdampt niet altijd, maar wordt ook opgenomen, of het rolt in druppels van de bladeren af de grond in

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.