0
Fotocredits: 'Pommes III', Christian Schnettelker

Flash VoedselketenIedere boer zijn eigen snackbar

Een frietje op het strand of in de winkelstraat is recent flink duurder geworden. Het zou liggen aan de dure piepers, maar ondertussen maken de fritesproducenten mooie winsten.

Door een moeilijke oogst in 2023 en de toename van een aardappelziekte phytophthora, zijn de aardappelen schaars geworden. Voor een portie medium frites betaal je nu €3,75 bij McDonalds, bijna 14% meer dan vorig jaar rond deze tijd. Toen kostte die portie €3,30.

Maar de aardappel zelf is niet het enige dat duurder is geworden. Bij een aardappelprijs van €30 per 100 kilo, kost de aardappel in een bakje friet van 113 gram slechts 3,3 cent. Door verliezen van schil en vocht komt de werkelijke kostprijs van de aardappel uit op ongeveer €0,07 per portie friet. De resterende €3,68 van de prijs gaat op aan verpakking, frituurolie, zout, en vooral de stijgende loonkosten en huurprijzen waar uitbaters zoals McDonald's mee te maken hebben.

Dure aardappelen drijven de prijs dus helemaal niet zoveel op. Dat is precies de reden waarom iedere boer zijn eigen snackbar zou moeten beginnen, grapt BoerenBusiness. Er valt winst te behalen door de tussenpersoon eruit te snijden. Maar dan moet hij wel zelf bakken en een heleboel mensen langs zijn erf lokken.

Boerenbusiness - Daarom moet iedere boer zijn eigen snackbar hebben - Analyse Aardappelen, 9 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.