1
Fotocredits: WC papier, Kuba Bożanowski

FlashJe veegt met PFAS-toiletpapier

Toiletpapier van over de hele wereld bevat per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). Dat blijkt uit een studie die keek naar 21 merken toiletpapier uit Noord-Amerika, West-Europa, Afrika, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. Alle geteste rollen bevatten PFAS. PFAS is een familie van giftige verbindingen die in een groot aantal producten en toepassingen worden gebruikt.

Volgens de auteurs van de studie moeten we toiletpapier zien als een potentieel grote bron van PFAS die waterzuiveringsinstallaties binnengaat. Het onderzoek heeft niet gekeken naar de gezondheidsimplicaties van vegen met ‘besmet’ toiletpapier. PFAS kan door de huid worden opgenomen, maar het is niet bekend of dit gebeurd tijdens het vegen.

In een statement zegt de American Forest & Paper Association dat PFAS niet gebruikt worden bij de productie van toiletpapier. Jake Thompson, de hoofdauteur van de studie, suggereert dat bedrijven zich misschien niet bewust zijn van de PFAS in hun producten omdat het afkomstig is van de producenten van hun machines.

Eerder deze maand schreef Time dat PFAS wel degelijk wordt gebruikt bij de productie van het papier en zit gerecycled toiletpapier zelfs twee keer met dat euvel. Het overgrote deel van de PFAS die zowel in toiletpapier als in rioolwater werd gevonden is van het type 6:2 diPAP. Dat type zou een verminderde testiculaire functie bij mannen kunnen veroorzaken.

The Guardian - Toxic ?forever chemicals? found in toilet paper around the world, 15 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 16 mrt '23
  • 13:14

De overbevolking lost zich zodoende op effectieve- en vooral goedkope wijze vanzelf op. Hamsteren maar weer!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.