0
Fotocredits: 'Alcohol & Drugs', Pavel Danilyuk via Pexels

Flash Dagelijkse KostJeugd heeft liever wiet dan wijn

Wijn is te stijf en te ouderwets voor de jongste generatie drinkers. Jongeren drinken minder wijn en dat baart de wijnindustrie zorgen, schrijft The Guardian. Generatie Z en millennials hebben steeds minder interesse in een glas wijn en kiezen vaker voor alternatieven zoals mocktails, cannabis of gewoon niet drinken.

“Het is makkelijker om wiet te roken”, klinkt het bij jongeren. Wijn is middelmatig, duur en ongezond, leert een blik op TikTok. "Alcohol krijgt eindelijk de reputatie die het verdient." Wie wel alcohol drinkt, heeft geen zin in commentaar van oudere generaties over zijn of haar wijnkeuze of de angst iets verkeerds te zeggen. Daarnaast zijn er nu meer opties dan ooit naast wijn, van hard seltzers tot non-alcoholische cocktails.

De babyboomers gaven de wijnindustrie de afgelopen decennia een flinke boost, maar de pensioengerechtigde generatie geeft nu minder geld uit. Jongere generaties lijken niet in te springen. Volgens brancheanalist Rob McMillan stevent de sector op een 'klif' af. De gevolgen zijn merkbaar: in Amerika gingen grote producenten zoals Vintage Wine Estates al failliet door een "onverwacht" sterke daling in de vraag. Wereldwijd daalde de wijnconsumptie vorig jaar met 2,6%, de grootste dip sinds 1996.

Toch is niet iedereen bezorgd. Natuurwijnen, zonder toevoegingen, trekken juist jongere drinkers aan. Ook kleine, zelfstandige druivenboeren die zelf wijn maken met een fles die bovengemiddeld is geprijsd maar niet de hoofdprijs kost, klagen niet.

The Guardian - Stuffy, unhealthy or ?just mid? ? are young people over wine?, 8 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.