5
Fotocredits: Stal met legkippen, Dierenbescherming

Flash VoedselketenKippengekakel prima te verstaan door mens

Mensen herkennen emotie in kippengekakel in maar liefst 69% van de gevallen goed. Dat blijkt uit een recent onderzoek, aldus the Guardian.

Tijdens het onderzoek luisterden 194 participanten naar 16 verschillende geluidsfragmenten van tokkende kippen. De kippen uit de fragmenten waren op voorhand getraind om bepaalde geluiden, zoals belletjes, te associëren met een bepaalde traktatie verborgen achter een schuifdeur. De traktaties bestonden uit meelwormen, normaal kippenvoedsel, zand om de veren mee te wassen of juist helemaal niets. De helft van de geluidsfragmenten was van kippen die blij werden van een traktatie, de andere helft van kippen die gefrustreerd waren omdat ze geen traktatie kregen. 69% van de participanten herkende de betekenis van de geluiden.

Marcel Kuijpers van Kloeke Kip, in 2020 uitgeroepen tot ‘Liegebeest’ van Wakker Dier streefde in 2020 al naar het gebruik van geluidsmetingen als dierenwelzijnskenmerk in samenwerking met de Universiteit Utrecht, Avans Hogeschool en de HAS. Hij kon horen of de kippen een ‘gesprek’ aan het voeren waren of zaten te piepen. Helaas is dit onderzoek met het faillissement van Kloeke Kip tot een vroegtijdig einde gekomen.

De onderzoekers stellen voor vervolgonderzoek te focussen op praktische toepassingen. Zo kan bijvoorbeeld AI de stemming in het kippenhok meten en boeren waarschuwen wanneer de kippen niet tevreden zijn.

The Guardian - Humans can tell by chickens? calls if they are happy or frustrated, research finds, 3 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 9 jan '24
  • 9:35

Wouter Klootwijk , ja! Ik herinner me colleges van Piet Wiepkema (ethologie) die het had over 'gakelen', een wat zorgelijk en argwanend klinkend kippengeluid (vergeef me deze antropomorfische omschrijving). Ook voor de niet geleerde luisteraar spatte de ontevredenheid daarvan af.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #4
  • 4 jan '24
  • 0:34

De onderzoekers suggereren overigens dat Darwin in 1871 al op het juiste pad was, schrijft The Guardian, toen hij vermoedde dat "dieren lager in de evolutieboom hun emoties vocaal uitdrukten". Recente onderzoeken wijzen erop dat mensen emoties kunnen herkennen in de vocalisaties van allerlei dieren, van boomkikkers en alligators tot raven en reuzenpanda's.

Dat suggereert dat gewervelde dieren mogelijk een gemeenschappelijk systeem hebben voor emotionele vocale signalering, zoals Darwin al dacht.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #3
  • 3 jan '24
  • 21:10

Oud nieuws. Toen er nog met de vlegel gedorst werd leidde de boer uit het geluid van de kippen af hoe secuur er gewerkt was. Kippen zochten in het stro naar achtergebleven graankorrels.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 3 jan '24
  • 19:15

Ik weet niet of kippengeluiden al eens waren voorgelegd aan een breed publiek, maar weet van dierenarts Rob Vriens (een heel bekende onder pluimveehouders) dat het geluid van een hele stal, cq. delen daarvan die verschillen van andere, veel vertelt over hoe het gaat met de dieren.

AI om stallen te monitoren moet inmiddels al op verschillende plekken geïmplementeerd zijn, lijkt me.

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 3 jan '24
  • 18:47

Verbazend. In Wageningen is al meer dan dertig jaar geleden goed vastgelegd hoe tevreden en ontevreden kippen klinken en wanneer en waarom ze tevreden zijn of juist niet. Kippenhouders weten dat ook zonder onderzoek wel, maar toen al werden de geluiden opgenomen en ter lering aan iedereen aangeboden die er van weten wilde.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.