1
Fotocredits: Dong Tao-kip met grote klauwen in Vietnam, Geke Lobregt voor FL media

Flash GezondheidKippenklauwen kluiven als superfood

Nederlanders zullen er waarschijnlijk van gruwelen, maar in Azië zijn kippenklauwen van oudsher een ware delicatesse. Inmiddels groeit ook elders de vraag. Omdat kippenklauwen zijn ontdekt als superfood vol gezonde stoffen, groeit hun populariteit onder niet-Aziaten. Dat is met name het geval in Afrika en Zuid-Amerika.

De verwachting is dat de markt voor kippenklauwen in 2028 $1,5 miljard waard is, volgens schattingen van het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research. In 2023 schatte datzelfde bureau de markt nog op $1,1 miljard.

Kippenklauwen zijn rijk aan collageen, een eiwit dat wonderen doet voor je huid en gewrichten. Ze bevatten ook glucosamine en chondroïtine, stoffen die helpen bij het gezond houden van kraakbeen en het voorkomen van gewrichtspijn. Bovendien zitten ze vol calcium, wat goed is voor je botten. In onze contreien worden glucosamine en chondroïtine aangeprezen in de vorm van voedingssupplementen.

Ook in Aziatische landen groeit de vraag naar kippenklauwen, met name vanuit de groeiende middenklasse. Daar worden speciale kippenrassen gehouden vanwege hun grote en dikke, schijnbaar opgezwollen poten. Een bekend voorbeeld is de Dong Tao-kip, ook wel bekend als de 'Drakenkip'. Het ras is afkomstig uit Vietnam en staat bekend om zijn extreem dikke en grote poten die gelden als een delicatesse.

Foodbusiness - Markt kippenklauwen groeit opmerkelijk hard - Analyse Vlees & Eiwit, 3 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
M. Bongers
M. Bongers redactie rond voeding en voedsel, korte ketens
  • #1
  • 3 sep '24
  • 13:08

Kippenklauwen zijn hier een 'restant', maar in Afrika en in steeds meer landen een hoofdbestanddeel. Verbaast me dat de kippenhandel nog niet roept : "Miljoenen kippenpoten gered", om te suggereren hoe circulair ze wel niet zijn, of om aan te geven dat zie iets doen aan verspilling.
Wat ik me afvraag is of er nu speciaal voor die extra vraag naar klauwen ook extra kippen gefokt worden (weet iemand dat?), waardoor er een overschot aan vleugels, borsten etc. ontstaat (die we dan weer fijn kunnen 'redden').

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.