2
Fotocredits: Tata Steel IJmuiden, Alf van Beem

Flash PerspectiefKlimaateffect kaas kun je niet kaal vergelijken met staal

De totale uitstoot van de Nederlandse kaasproductie van 2023 is bijna net zo groot als de uitstoot van staalconcern Tata Steel. Die vergelijking maakte het programma Wat houdt ons tegen? van de NPO gisteravond.

Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig. Dat maakt de CO2-uitstoot van kaas vrij hoog: namelijk 8,5 kilo per kilo kaas. Nederland produceert een kleine 1 miljard kilo kaas, die samen 8 miljard kilo CO2uitstoot. Dat is bijna gelijk aan de uitstoot aan de 8,5 miljard CO2 die staalbedrijf Tate Steel, het vroegere Hoogovens, uitstoot. Tata is de grootste koolstofuitstoter van ons land.

Maar de vraag is natuurlijk of je die vergelijking wel zinvol kunt maken. Kaas is geen staal, maar een heel geconcentreerd levensmiddel vol verschillende waardevolle voedingsstoffen. Met al één plakje krijg je er heel veel van binnen. Wil je daar net zoveel van binnenkrijgen uit ander voedsel dan zou dan ook behoorlijk wat uitstoot kosten. Je zou dan ook de vergelijking moeten maken tussen verschillende voedingsrijke levensmiddelen per kilo product en die moeten vergelijking met de uitstoot van een kilo staal.
Pas dan wordt duidelijk wat de uitstoot van voedsel kost en welke voeding het laagste klimaateffect heeft.

Uit een rapport van KWA-bedrijfsadviseurs blijkt dat de Nederlandse Zuivelindustrie op koers ligt met haar CO2-reductiedoelen.

Parool - Het testteam van ?Wat houdt ons tegen?? moest toegeven dat het niet vrolijk werd van plantaardige kaas, 4 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 4 jul '24
  • 18:33

Sowieso is het een onzinnige appels/peren vergelijking. Voor voedsel gebruiken we de LCA en voor Tata alleen de schoorsteenuitstoot.
Ook de genoemde methaan is niet zo eenvoudig mee te nemen en behoeft nuance.

Als je het op dezelfde manier berekend kun je het pas uitdrukken in uitstoot per kilo, al is dat ook onzinnig met verschillende doelen van de middelen. Beste is gewoon per sector kijken of men de gestelde doelen haalt.

Voor de "leuk" en schrikeffect vergeleken in het programma, voedsel heeft ook impact, maar verder niet nuttig. Nudgings-strategie naar eiwittransitie misschien.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 4 jul '24
  • 17:50

En hoe hoog is de uitstoot van zware metalen en dioxines bij de kaasproductie?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.