0
Fotocredits: 'Zeewier op strand', via Pixabay

Flash Dagelijkse KostKok ziet Chili als de zeewierchipsproducent voor de wereld

Met een kustlijn van maar liefst 6.400 kilometer is Chili de grootste producent van wild zeewier ter wereld, goed voor een jaarlijkse oogst van 405.000 ton. Het grootste deel hiervan wordt geëxporteerd voor industrieel en farmaceutisch gebruik.

Daar moet verandering in komen, vertelt Chef-kok Rodolfo Guzmán aan The Guardian. Hij wil de unieke, zoute smaken van zeewier juist omtoveren tot chips voor kinderen. “In plaats van bewerkte snacks zoals Pringles zouden ze iets gezonds en lekkers uit de zee kunnen eten.” In Azië is zeewier een populaire snack. Guzmán wil deze gewoonte naar Chili en de rest van de wereld brengen.

Zeewier is hot. Het is niet alleen een gezonde snack, maar ook milieuvriendelijk. Het groeit snel en heeft geen zoet water of kunstmest nodig. Doordat het ook bij veel minder zonlicht en lagere temperaturen blijft fotosynthetiseren, kan het zelfs helpen een nucleaire ramp of komeetinslag te overleven.

Het enige wat nog mist is de kennis om er mee te koken, vindt Guzmán. Veel traditionele kooktechnieken werken niet goed met zeewier. Guzmán experimenteerde jarenlang met verschillende bereidingswijzen om de onbekende smaken en texturen optimaal te krijgen voor zijn chique gasten. Nu het brede publiek nog en een zeewierchipsfabriek natuurlijk.

The Guardian - ?Instead of crisps, kids could eat snacks from the sea?: the forager chef looking to revolutionise Chile?s diet, 25 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.