0
Fotocredits: Fort Negen, Huib Stam voor FL Media

Flash Dagelijkse KostKwart volkoren producten blijkt niet volkoren

De NVWA onderzocht of volkoren producten die je koopt in Nederlandse winkels wel echt volkoren zijn. In heel wat gevallen blijkt dat niet zo te zijn. Ernstige gevallen van misleiding zijn niet vastgesteld. Wel een hele lijst misleidingen.

De NVWA onderzocht in totaal 190 producten die als volkoren geëtiketteerd waren en ontdekte dat 51 van deze producten niet aan de wettelijke definitie van volkoren voldoen. Dit komt neer op ruim een kwart van de onderzochte gevallen. Onder de overtreders zijn Albert Heijn, Jumbo en Plus en de fabrikanten Go-Tan en Conimex. Ze verkopen producten die niet voldoen aan de duidelijke definitie van volkoren zoals vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en Brood.

Het hoge percentage overtredingen lijkt te geven dat voedselverwerkende bedrijven en winkeliers het niet al te nauw nemen met de regels.

Frank Lindner van Foodwatch reageert furieus. Hij benadrukt dat zijn organisatie al sinds 2017 wijst op misleidende volkorenclaims. Hij vindt dat de huidige boetes van €525 euro per product veel te laag en pleit voor strengere regelgeving en handhaving.

NVWA - Volkorenproducten | NVWA Inspectieresultaten, 17 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.