0
Fotocredits: ' Foie Gras', star5112, Flickr

Flash VoedselketenKweek-foie gras is cultureel controversieel

De Franse start-up Gourmey heeft als eerste in Europa een aanvraag ingediend voor de toelating van zijn kweek-foie gras. Gekweekt uit dierlijke cellen, zonder dat er dieren tegen hun zin voor behandeld of gedood moeten worden. Daar zullen dierenwelzijnsactivisten, die al jaren restaurants belagen om 'echte' foie gras van de kaart te krijgen, blij mee zijn.

Dat een foie gras-kweekvleesproducent de eerste is die een toelatingsdossier indient bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), is niet verbazingwekkend. Vette kweeklever is niet alleen gewenst maar ook een 'novel food', waarvoor expliciet een vergunning aangevraagd moet worden bij de Europese Commissie met bewijs dat het nieuwe voedingsmiddel veilig is. Foie gras heeft als 'bijkomend voordeel' boven gewoon kweekvlees dat het een exclusief luxeproduct is dat hogelijk gewaardeerd wordt in de haute gastronomie. Het mag flink wat kosten. Daarom haalde Gourmey eerder al €65 miljoen op bij durfinvesteerders die de kweek-foie gras wel zien zitten. Gourmey diende ook toelatingsaanvragen in bij de Zwitserse, Britse, Singaporese en Amerikaanse autoriteiten.

Maar de race is bepaald nog niet gelopen. Binnen Europa hebben de ministers van landbouw van Oostenrijk, Frankrijk en Italië zich verenigd in hun verzet tegen kweekvlees. Gesteund door Tsjechië, Griekenland, Luxemburg, Litouwen, Malta, Roemenië, Slovakije, Cyprus en Hongarije zetten de 3 landen een vergadering op de Europese agenda over "de negatieve impact van kweekvlees op Europese culinaire tradities”, signaleert Euractiv. De discussie over kweekvlees heeft nu behalve een ethische ook een culturele dimensie.

De Standaard - Europese lidstaten verdeeld over foie gras uit lab: ?Kweekvlees bedreigt culinaire tradities?, 1 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.