9
Fotocredits: Cultured meat in a laboratory setting, AI Generated, DALL-e.

Flash Dagelijkse KostNepsmaakstoffen laten kweekvlees smaken als echt vlees

Het ziet eruit als een doorzichtig, kauwgomroze schijfje, maar volgens Zuid-Koreaanse onderzoekers is het revolutionair. Ze hopen dat ze met het schijfje kweekvlees kunnen laten smaken als echt vlees. Want hoewel de textuur van kweekvlees eindelijk op iets begint te lijken, blijft de smaak nog achter.

Om de smaak van vlees na te bootsen, bootsten de onderzoekers de smaken na die ontstaan tijdens de Maillard-reactie, de verzamelnaam voor een reeks chemische reacties die optreden tussen suikers en aminozuren bij verhitting.
Dat deden de onderzoekers door 'schakelbare smaakstoffen' toe te voegen aan een hydrogel gemaakt van gelatine, die gebruikt zou kunnen worden als 'staketsel' om kweekvleescellen op te laten groeien. Bij verhitting tot boven een temperatuur van 150°C, schakelen de smaakstoffen zichzelf in en komen de aroma’s vrij.

De onderzoekers melden dat hun elektronische neus - die ze bij het onderzoek gebruikten - tijdens het bakken de vleessmaak goed kon ruiken. Ze hebben het kweekvlees niet echt geproefd.

Dat deden ze niet, vanwege een toepassingsprobleempje: de smaakstoffen en de hydrogel zijn niet veilig voor menselijke consumptie. Maar de onderzoekers denken dat hun aanpak ook kan worden toegepast op wél eetbare materialen.

NewScientist - Artificial flavours released by cooking aim to improve lab-grown meat, 12 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #9
  • 15 jul '24
  • 21:57

#8 Frank Eric, ik dacht dat alleen de smaak nog niet gereed was waardoor nog oneetbaar.
Ik vind het maar niets, doe mij maar een lekkere linzenburger of erwten-met-selderij-kroket of chili sin carne met een schep Cottage Cheese met knoflook en basilicum of gewoon, pastinakenpuree met een visje. En laat de techneuten maar lekker knutselen voor hun boterham. Tegen de tijd dat ze klaar zijn is mijn smaak zo ver veranderd dat ik helemaal geen vlees meer lust.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #8
  • 15 jul '24
  • 19:10

#1 Joep, naast het vragen stellen bij stoffen die ontbreken in dat kunstvlees, kan je je ook vragen stellen bij de stoffen die ze er wel aan toevoegen: "de onderzoekers hebben het kweekvlees niet echt geproefd. Dat deden ze niet, vanwege een toepassingsprobleempje. De smaakstoffen en de hydrogel zijn niet veilig voor consumptie."
Het veilig maken van de smaakstoffen is nog een horde om te nemen.
Is dit nu een kijkje in de toekomstige ontwikkelingen van fabrieksvoer?

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #7
  • 15 jul '24
  • 18:36

Nico die hoor je niet en kan je niet aaien. Maar dat is het zelfde als plantaardig .

Frank Buurman
  • #6
  • 14 jul '24
  • 13:21

Gelijk Nico! Al is het vega pallet wel veel uitgebreider dan alleen bruine bonen, en prefereer ik jonge kapucijners en grote witte bonen in roomboter-ravigotesaus ;)
Alle reden om de Wereldkeuken te verkennen, en daar zelf mee te experimenteren, combineren! Een Indiase linzen/ yoghurt - of kokosmelk - curry met het vleesstructuur nabootsende Jackfruit. Snel bereidde gladde Marokkaanse rode linzensoep, in vele variaties het aangetoond perfecte ontbijt. Snert kan ook zonder kluif heerlijk gezond zijn. Kant en klare falafel van de Turkse winkel... of zelf experimenteren met deeg maken.

Wat nog steeds niet wegneemt dat de ideale (in voedingskundig opzicht) fabriek vega erbij zou kunnen bestaan. (waarin bewust omgegaan wordt met zaken als fermentatie, paddenstoelen en wieren/algen bijv. voor een breed gezond voedingsspectrum.... B12 moet je maar apart slikken, als die daar onvoldoende inzit... of vega eten met zuivel/ ei... ijzertoevoeging al helemaal absurd)

ps dat. bredere bewustzijn kan je ook zelf toepassen door bijv spirulinapoeder (algen erbij geven bijna alle benodigde extra nutriënten) en/ of gehakte gedroogde paddenstoelen van de toko gevijzeld, en/of tempeh, toe te voegen aan je zelfgemaakte falafel deeg... waarmee je ook goedkoop - veel goedkoper - een burger kan maken... of gewoon een bruinender bonenschotel met bijna alles erin ;) (bruin gesmoorde uien met knof een perfecte basis voor zowel een bonenschotel als curry)

pps de vraag bij mij met bruine bonenschotel: stukjes krokant gebakken aardappel erbij? Neig naar ja. Boven zonder, of eventueel met aardappelpuree. Dat past meer bij witte bonen in dragon-mosterd-champignonsaus. Met peterselie.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #5
  • 14 jul '24
  • 1:02

Dat genep moest gewoon verboden worden
Als je geen vlees wilt eten omdat het zielig is voor kip, koe of varken (laat staan voor flappie), bedenk dan: die kweekcelletjes hebben ook gevoel en hou het gewoon bij bruine bonen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.