0
Fotocredits: Zalmtrek, Fréderique Pruim voor FL Media

Flash PerspectiefLiftende zalmen zwemmen straks verkeerde rivier weer op

Een vrachtwagen met 102.000 jonge zalmen raakte in de Amerikaanse staat Oregon van de weg en belandde op zijn kant naast een rivier. Zo’n 77.000 zalmen overleefden de crash omdat ze in de rivier plonsden. Jammer alleen dat het niet de rivier was waar de zalmen uitgezet hadden moeten worden.

Zalmen planten zich voort in een zoetwaterrivier. Jonge zalmen trekken wanneer ze oud genoeg zijn stroomafwaarts naar zee. Na vier tot vijf jaar zwemt de zalm stroomopwaarts terug naar zijn geboorteplaats om zich vervolgens weer voort te planten.

In Noord-Amerika krijgt de Chinook-zalm kweekvis die in het wild wordt uitgezet. Doordat het waterpeil in de rivieren zakt, de temperatuur van het water te hoog oploopt en er dammen gebouwd zijn in de rivieren, staat de zalmpopulatie in de Stille Oceaan onder druk. Verschillende kwekerijen voor zalmbroed staan bovenaan de rivieren van de westkust, vrachtwagens vervoeren de jonge zalmen naar de Stille Oceaan.

Meer dan 25.000 zalmen overleefden de crash niet. Dat was ongeveer 20% van de vissen die in de Imnaha Rivier zouden worden uitgezet. Naar verwachting zullen daar in 2026-2027 ongeveer 500 tot 900 vissen minder in terugkeren om te paaien. Bij de kwekerij in de Lookingglass Creek, de rivier waar de zalmen nu in zijn beland, zullen in 2026-2027 ongeveer 350 tot 700 éxtra volwassen zalmen terugkeren.

BBC - Truck crash spills live salmon into wrong Oregon river, 4 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.