1
Fotocredits: 'Vogel en plastic', Johnny_Harvester, via Pixabay

Flash PerspectiefMenselijk afval in vogelnest doet goed en kwaad

Huisje boompje beestje. Belangrijk voor het levensgeluk van mensen, maar ook voor dat van vogels. Dat huisje bouwen vogels niet alleen van takken, maar ook van materialen afkomstig uit onze afvalsamenleving. Over de hele wereld gebruiken vogels onze weggegooide materialen. Zo verwerken bijvoorbeeld zeevogels in Australië visnetten in hun nest. Vogels in steden in Zuid-Amerika voegen sigarettenpeuken toe. Merels in Europa gebruiken (onder andere) plastic tassen om hun nest te bouwen.

Dat lijkt misschien nadelig voor de vogels en dat kan het ook zijn. Vogels raken soms verstrikt in touw. Kleine vogels slikken het materiaal in. Het gebruik van kleurrijke menselijke materialen trekt roofdieren aan die eieren of jonge vogels te grazen nemen.

Toch zijn er ook voordelen. Sigarettenpeuken bevatten nicotine en andere stoffen die parasieten op een afstand houden. Die parasieten zouden zich anders aan de jonge vogels hechten en bloed opzuigen. Ook zijn er aanwijzingen dat het gebruik van harde menselijke materialen tot een steviger nest leidt. Verder zou plasticfolie een isolerende werking kunnen hebben en zo jonge vogeltjes warm houden.

Phys.org - Man-made materials in nests can bring both risks and benefits for birds, 12 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marjan van Lunteren
  • #1
  • 15 jul '23
  • 11:45

Wauw! Het lijkt mij dat de kant van risico en nadeel toch zwaarder weegt dan dat kleine beetje zogenaamde voordeel. Op mij komt dit verhaal over als een soort van "geeft niks al jouw afval in de natuur, die weet er wel raad mee, dus ga je gang".

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.