1
Fotocredits: 'Papieren rietjes', Pixabay

Flash Dagelijkse KostMinder BTW op eetbare rietjes met een smaakje

Vallen eetbare rietjes onder het verlaagde btw-tarief van 9% voor etenswaren? Met die vraag worstelde de Belastingdienst. Een expertgroep van de fiscus kwam met een uitspraak.

Sinds het verbod op het eenmalig gebruik van plastic rietjes, hebben verschillende fabrikanten zich gestort op de productie van eetbare rietjes. Maar het ene eetbare rietje is het andere niet. Het ene eetbare rietje is gemaakt van gedroogde pasta, terwijl het andere rietje een aardbeiensmaak heeft en een eigen specifieke voedingswaarde op de verpakking vermeldt.

Het oordeel van de Belastingdienst luidt dat rietjes die daadwerkelijk bedoeld zijn om op te eten, vallen onder het verlaagde btw-tarief van 9%.

Dat geldt echter alleen voor de rietjes met smaakstoffen. De rietjes van gedroogde pasta vallen gewoon onder het normale btw-tarief van 21%, omdat het hoofddoel niet is om ze te consumeren. Toch kun je die ook opeten. En nog iets: niet iedereen zal zijn rietje met een smaakje oppeuzelen omdat het zo lekker is.

Het Financieele Dagblad - Belastingdienst beslist over btw-tarief voor eetbare rietjes, 15 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 15 jul '24
  • 20:37

:) Hebben de rietjes al een Nutri-score?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.