1
Fotocredits: 'Shopper', Picnic

FlashMinisterie vindt Picnic toch een supermarkt

Zelfs de rechter was ervan overtuigd dat online supermarkt Picnic géén supermarkt is, want geen winkels heeft, en dus niet aan hoefde te sluiten bij de supermarktcao. Maar dat was in 2019.

In de tussentijd heeft vakbond FNV, die toen een rechtszaak tegen het bezorgbedrijf had aangespannen, niet bij de pakken neergezeten. De vakbond vroeg het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de supermarktcao 'algemeen verbindend' te verklaren voor de hele sector, inclusief de online supermarkten. En zo geschiedde.

Het ministerie stelt "geen redenen te zien waarom medewerkers van online supermarkten, waar in totaal zo’n 15.000 mensen werken, onder andere voorwaarden moeten werken dan hun collega’s in fysieke winkels." Patsboem. En daarom moeten werknemers van Picnic, maar ook van flitsbezorgers Gorillas en Flink, voortaan een avond- en weekendtoeslag betaald krijgen. Weg met het hogere basisuurloon en de moderne webwinkel-cao.

NRC - Online supermarkten moeten hun werknemers hetzelfde betalen als fysieke supermarkten, 14 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 7 mei '24
  • 11:19

Onlinesupermarkten en flitsbezorgers krijgen een uitzondering binnen de nieuwe cao voor het Levensmiddelenbedrijf, schrijft RetailTrends. Zij krijgen dispensatie, blijkt uit de goedkeuring van de cao door de minister.

Dat is een bijzondere ontwikkeling in een al jaren durende strijd, waarbij de onlinesupermarkten en flitsbezorgers proberen de supermarktcao buiten de deur te houden. In januari werd die strijd beslist in het voordeel van de vakbonden, waardoor de e-commercespelers zich aan de supermarkten-cao moesten houden.

De minister conformeert zich aan die rechterlijke uitspraak, maar maakt tegelijkertijd wel een uitzondering. “Er is sprake van een bijzondere omstandigheid,” aldus een woordvoerder. "Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn met elkaar in gesprek over de positie van websupermarkten. Er is ook een bemiddelaar aangesteld. De minister wil hun de gelegenheid geven daarover afspraken te maken.”

'Verbijsterd' is het Vakcentrum daarover. De belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers blijkt niet op de hoogte van die gesprekken en de bemiddelaar.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.