1
Fotocredits: Cheese!, Zan Ready, via Flickr

Flash GezondheidMoet je geraspte kaas wassen?

Volgens de nieuwste TikTok-trend doe je er verstandig aan geraspte kaas te wassen voor je deze gebruikt. Met wassen zou je schadelijke toevoegingen kunnen verwijderen en de kaas beter laten smelten.

In de kaas zitten ‘houtsnippers’, beweren de TikTokkers. Technisch gezien hebben ze daar geen ongelijk in. Aan de kaas wordt cellulose toegevoegd als anti-klontermiddel. Cellulose zit in de celwand van planten en wordt meestal gewonnen uit houtpulp. Maar dat wil niet zeggen dat die cellulose slecht is voor ons lichaam.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft cellulose beoordeeld als veilig (generally recognized as safe). Dat betekent dat er geen bewijs is dat het schadelijk is. Bovendien helpt cellulose de spijsvertering juist, zeggen tegenstanders van het kaaswassen.

Mensen kunnen cellulose niet verteren, omdat we de enzymen missen die nodig zijn om het de vezels te breken. In de dikke darm trekt cellulose water aan, waardoor de ontlasting zachter wordt. Dat is belangrijk voor een vlotte en regelmatige stoelgang.

Je kan dus met een gerust hart ongewassen geraspte kaas eten. Of natuurlijk je kaas zelf raspen.

@amayastowers

♬ som original - ????ྀི

Daily Mail - Why some health experts say you should wash CHEESE before eating it, 9 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 9 sep '24
  • 19:59

Bij de Nederlandse geraspte kaas spoel je er alleen wat (mais)zetmeel uit. Als de kaaskorts is meegeraspt zoals bij Parmigiano Reggiano is er geen zetmeel of cellulose als antiklontermiddel aan toegevoegd.

(Het leven zónder Tik-Tok is een stuk minder gecompliceerd.)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.