Nog één producent van foie gras kent België, en ook die zal er na 2022 mee moeten stoppen. Vanaf dan geldt er ook in België een verbod op het voederen onder dwang voor de productie van foie gras. Toch hoeven de liefhebbers van de vette ganzen- en eendenlevers niet op een droogje te zitten. Er is immers al faux gras, van dierenwelzijnsorganisatie GAIA, waar geen gans of eend aan te pas komt. Spannender is Foie Royale, van de Nederlandse groothandelaar in gevogelte Joeri Groot in samenwerking met tafelzuurmaker Oos Kesbeke en kok Jonnie Boer. Hij 'deconstrueert' een gezonde, rode, lever van vrije uitloop-ganzen en -eenden na de slacht tot op moleculair niveau, om er vervolgens samen met eenden- of ganzenvet een delicatesse van te maken die in smaak en textuur niet voor de echte onderdoet. De dieren worden niet gedwangvoederd. Foie Royale staat al op het menu in de Orient Express.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.