2
Fotocredits: Zonnepanelen bij Veghel, Foodlog Media

Flash EnergieNederland moest 11% groene elektra verloren laten gaan in juli

Vorige maand stagneerde de groei van het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland, meldt Energieopwek.nl. Zonnepanelen en windmolens moesten vaker moesten worden uitgeschakeld omdat het net de stroom niet kwijt kon en die niet kon worden opgeslagen. Hierdoor werd naar schatting 11% van de potentiële energieproductie niet benut.

Net als vorig jaar, werd in juli 2024 ongeveer 58% van de totale elektriciteitsproductie in Nederland opgewekt door zon en wind. Zonder de productiebeperkingen had dit 6,4 procentpunt extra kunnen bijdragen aan de totale elektriciteitsproductie in Nederland.

Het probleem ontstaat wanneer zonnepanelen en windmolens meer stroom opwekken dan nodig is, wat producenten dwingt hun installaties tijdelijk stil te leggen. Dan verdienen ze niets of moeten ze zelfs bijbetalen om de overtollige stroom op het net te zetten.

Energieopwek.nl wijst erop dat in juli de BritNed-kabel, die normaal gesproken 1000 megawatt stroom tussen Rotterdam en Groot-Brittannië kan transporteren, bijna de hele maand buiten gebruik was. Dit bemoeilijkte de export van overtollige stroom naar Groot-Brittannië.

ChangeInC. stelt voor de stroom die verloren gaat te gebruiken voor de productie van groene waterstof. Het probleem is echter dat dergelijke installaties nog niet bestaan en het geld daarvoor vermoedelijk niet van investeerders zal komen. De Nederlandse overheid mag van de EU bijna €1 miljard staatsteun uitdelen voor de ontwikkeling van groene waterstofinstallaties. Wel is de EU inmiddels kritisch geworden, nadat duidelijk is geworden dat mooie waterstofdromen die door de Delftse hoogleraar Ad van Wijk de wereld in zijn geholpen niet haalbaar lijken omdat ze economisch niet uit kunnen. Dat berekende na jaren van eerdere kritiek (door onder meer de Groningse hoogleraar Machiel Mulder) onlangs de Europese Rekenkamer.

Energieopwek.nl - Inzicht in de actuele (near-realtime) opwekking van duurzame energie in Nederland, 1 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 1 aug '24
  • 21:43

"......waterstofdromen lijken niet haalbaar omdat ze economisch niet uit kunnen." (Oh, is dát de reden, ik denk eerder aan ons klimaat)

Ondertussen gaan we gewoon door ......

Shell wijkt uit naar Duitsland om daar een waterstoffabriek te bouwen.

In Frankrijk verrijzen ze op verschillende plaatsen, daar waar veel groene stroom en/of behoefte is.
Het wordt vooralsnog gebruikt voor transport en industrie. Bij de vijftien door Frankrijk geselecteerde projecten voor groene waterstof gaat het om 7 miljard euro aan publieke en private investeringen, aldus het Franse ministerie van Economie.

Lhyfe bouwt een fabriek voor de productie van hernieuwbare waterstof in Lubmin, Duitsland om dagelijks 330 ton groene waterstof te produceren. Deze fabriek krijg aansluiting op het Duitse kernnetwerk van waterstofpijpleidingen.
"We bouwen deze centrales niet alleen voor onze kortetermijnbehoeften, maar ook voor toekomstige generaties" (zo mag ik het horen)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.