1
Fotocredits: 'Splitsing van Rijn en IJssel', Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Flash PerspectiefNederlandse drinkwaterbedrijven sturen brief om Duitse actie af te dwingen

Duitse industriële bedrijven lozen ongestraft PFAS (de beruchte 'forever chemicals') in de Rijn. Daardoor is de hoeveelheid PFAS in het Rijnwater al een tijd 3 tot 4 keer zo hoog als veilig wordt geacht. Dat betekent dat de Nederlandse consument opdraait voor hogere kosten omdat waterbedrijven het vervuilde Rijnwater extra moeten reinigen om het geschikt te maken voor drinkwater. En dat is niet zoals het zou moeten.

De Nederlandse drinkwaterbedrijven die de Rijn als bron gebruiken hebben daarom op eigen initiatief een brief gestuurd aan de Duitse minister van Milieu, Steffi Lemke. Volgens koepelorganisatie RIWA-Rijn voldoet Duitsland niet aan de gemaakte afspraken over waterkwaliteit in zowel nationaal als Europees verband.

Niet alleen is binnen Europa afgesproken dat 'de vervuiler betaalt', ook heeft Duitsland in het (25 jaar oude) Rijnverdrag met andere Rijnlanden afgesproken dat er grenswaarden worden opgenomen in vergunningen en dat er uiteindelijk gestreefd zal worden naar helemaal geen lozingen. Maar in Duitsland zijn die grenswaarden niet wettelijk afdwingbaar. Als een bedrijf meer loost - en dat doen ze - heeft dat geen consequenties.

Dat brengen de drinkwaterbedrijven in hun brief fijntjes onder de aandacht van de Duitse bondsminister. Want hoewel de Duitse regering, samen met Nederland, Denemarken, Noorwegen en Zweden, aan een Europees totaalverbod op PFAS werkt, duurt dat RIWA-Rijn te lang. Harde grenswaarden en bedrijven die lozen in de Rijn aanpakken heeft volgens hen sneller effect.

NOS - Waterbedrijven roepen Duitsland op om PFAS-lozingen in Rijn aan te pakken, 3 sep 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 3 sep '24
  • 14:28

".....hogere kosten omdat waterbedrijven het vervuilde Rijnwater extra moeten reinigen om het geschikt te maken voor drinkwater."
Ik vraag mij af hoe onze waterleidingbedrijven de PFAS uit het drinkwater verwijderen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.