0
Fotocredits: 'fruit', Hans Splinter, Flickr, CC BY-ND 2.0

Flash GezondheidNederlandse keto-suikermaker kiest voor Amerikaans debuut

De Nederlandse startup Fooditive hoopt een gat in de Amerikaanse markt te hebben gevonden met een nieuw ingrediënt: Keto-Fructose.

De koolhydraatarme zoetstof heeft slechts 1,5 kcal per gram (bij suiker is dat 4 kcal) en 70% van de zoetheid van suiker. Het ingrediënt is bedoeld voor industriële toepassingen en de levensmiddelen- en drankenindustrie. Het wordt gemaakt van lelijke appels en peren. Daar haalt Fooditive de monosaccharide fructose uit. Die laat het door een wilde, natuurlijke giststam (dus geen GMO-gist) in bioreactoren fermenteren tot 5-D-Keto-Fructose, een natuurlijke verbinding die in honing en azijn te vinden is.

Fooditive maakt deze zoetstof in kleurloze kristalvorm (zoals korreltjes suiker), als wit poeder en in vloeibare vorm. Het nieuwe ingrediënt is gericht op fabrikanten die producten geschikt willen maken voor consumenten die ketogeen of koolhydraatarm willen eten, en uiteraard op de 66% van de Amerikanen die zeggen dat ze minder suiker willen binnenkrijgen. De aanbeveling 'bevat keto-fructose' op bijvoorbeeld koekjes of een blikje frisdrank moet de eerste doelgroep verleiden en kan via hen zijn weg banen naar de tweede.

Appel- en perenstroop en uit fruit geperst sap zijn van oudsher al manieren om een zo groot mogelijk deel van lelijk fruit nuttig te verwerken. Fooditive ontwikkelt gezonde en betaalbare ingrediënten voor de voedings- en drankenindustrie en haalt er maar één onderdeel uit. Toch sluit het bedrijf aan bij de hippe boodschap dat het ook bijdraagt aan de upcycling van reststromen. Naast de claims gezond en natuurlijk haalt het bedrijf daarmee zijn derde vinkje binnen: duurzaam.

Fooditive is een Nederlands bedrijf. Toch zullen wij - en de rest van Europa - nog even moeten wachten op de keto-suiker. Het bedrijf vraagt nu eerst toelating voor de nieuwe zoetstof in de VS. Daar kiezen de Nederlanders voor omdat de Amerikaanse GRAS-regulering nieuwe producten gemakkelijker toelaat dan de strenge Europese novel food-regelgeving. In de Verenigde Staten mag een product dat als 'Generally Regarded As Safe' geldt de markt op tot het tegendeel bewezen wordt. Op basis van het strenge voorzorgsbeginsel dat de EU hanteert, moet een producent voor toelating in de EU aantonen dat een nieuw product in absolute zin veilig is. Aan deze kant van de oceaan hanteren we een manier van toelaten die wat meer op die van medicijnen lijkt.

Wie zelf wil beginnen met suikerminderen kan met deze 8 tips voor suikerminderaars alvast vooruit.

FoodNavigator - ?Keto-Fructose? sweetener developed for consumers following ketogenic diet, 18 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.