De start van het haringsseizoen is uitgesteld. De haringen waren al deze tijd nog te mager. Dat is mogelijk het gevolg van de aanmerkelijk lagere watertemperatuur en het beperkte aantal zonuren op de vangstgronden van dit voorjaar. Tot opluchting van de sector is de kwaliteit van afgelopen weekend gevangen vissen significant verbeterd: de vissen bereikten - eindelijk - het vetpercentage van minimaal 16%.
Daarmee begint nu pas de verwerking tot Hollandse Nieuwe. Het schoonmaken, rijpen, zouten en invriezen kost tijd. Ook moet de nieuwe oogst nog officieel gekeurd worden door haringdeskundigen. Dat gaat allemaal niet lukken vóór de beoogde start op 14 juni. Daarom besloot de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging de veiling van het eerste vaatje haring, waarmee traditioneel het seizoen van de 'Hollandse Nieuwe' wordt ingeluid, te verplaatsen naar 22 juni.
Vele haringparty's zullen verplaatst worden, de traditionele Vlaggetjesdag in de Scheveningse haven (zaterdag 17 juni) gaat wel gewoon door. Die wordt gevierd met de 'heerlijke haring van 2022', laat het Visbureau weten.
De opbrengst van het eerste vaatje haring wordt dit jaar gedoneerd aan Voedselbanken Nederland.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.