8
Fotocredits: Vliegbasis Gilze-Rijen - Aerial photograph, Michiel1972, via Wikimedia CC BY-SA 3.0

Flash PerspectiefNog meer PFAS, 12 vliegbases verontreinigd

Twaalf defensieterreinen in Nederland zijn verontreinigd met PFAS. Bij de vliegbasis van Gilze-Rijen is sprake van ernstige vervuiling. Daar liggen de waardes wel 56 keer boven de norm, blijkt uit onderzoek van het AD en KRO-NCRV Pointer.

Aanleiding tot het onderzoek was de vondst van een grote concentratie PFAS in de Jelsumervaart bij de vliegbasis in Leeuwarden. Op vliegbases werd jarenlang gewerkt met PFOS-houdend blusschuim. De metingen bij Gilze-Rijen zijn in 2019 en 2020 door Defensie uitgevoerd. Deze waardes bracht Defensie niet naar buiten, maar meldde ze in 2022 wel bij de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport.

Nu PFAS overal opduikt, maken de waterschappen zich zorgen. Een woordvoerder van de Unie van Waterschappen vertelt aan het AD dat ze het 'kortzichtig' zouden vinden om PFAS als een lokaal probleem te beschouwen. Zij zien graag centrale regie vanuit de overheid, zodat niet steeds overal opnieuw het wiel moet worden uitgevonden en alle overheidspartijen, waaronder provincies, gemeenten en waterschappen weten waar ze aan toe zijn.

Minister van Waterstaat Harbers liet in reactie op de vondst in Friesland alleen doorschemeren dat er van het kabinet niet al te veel verwacht hoeft te worden. Voor nu is de enige maatregel dus niet zwemmen in vervuild water of andere dingen met het water doen.

AD - Aantal PFAS-vondsten loopt snel op: ?Kortzichtig om dit als lokaal probleem te beschouwen?, 13 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #8
  • 16 jun '24
  • 22:16

Frank Buurman #5,
Windturbines bouw je van hout. Geen Ot en Sien idee maar werkelijkheid: 150 meter hoog, van hout en voorziet 400 woningen van stroom. Maar zolang er nog vervuilende aluminium, beton en kunststoffen zijn, pikken we dat liever als eerste in.

"We’re bringing to market the next generation of tall towers in engineered wood, nature’s own carbon fibre." - Otto Lundman, CEO, Modvion

Frank Buurman
  • #7
  • 16 jun '24
  • 13:38

#4: is dat een serieus argument?
PFAS is onafbreekbaar en komt nog meer continu in het milieu met iedere extra molen. Ik zou mijn koeien niet in de buurt laten grazen. En de vis wordt er ook niet beter van.
Dat is iets anders dan medicijnen slikken of een medische ingreep.
As strooien een discussie apart.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #6
  • 15 jun '24
  • 18:09

Amalgaam

Frank Buurman
  • #5
  • 15 jun '24
  • 16:28

#3: alles slijt... maar die windmolens afgeschreven na 15-20 jaar... met een enorme ecologisch belastende materiaal/ grondstoffen investering en bij komende vervuiling.
Dit soort windmolens maken het probleem eigenlijk alleen maar erger in vele opzichten... terwijl het zo een mooie complementaire vorm van groene energie kan zijn... zeker ook gedecentraliseerd met wijkopslag ontwikkeld (maar dat is niet het belang van Shell en de banken... politiek zelfs).
De benodigde innovative visie/ kennis komt ook niet vanuit Groen Links. Wel vanuit de wetenschap en bepaalde bedrijven. Die tegen de stroom in moeten roeien, ipv ondersteund. (denk ook aan het Sahara project van + professor Ad van Wijk)

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #4
  • 15 jun '24
  • 16:26

En wat te denken van al die amalgaanvullingen op kerkhoven... etc... etc... zo kunnen we wel doorgaan met te vele eren op wegen zien of op sommige wegen selectief willen zien.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.