0

Flash GezondheidOpnieuw microplastics gevonden in mensenbloed

Een tweede studie door onderzoekers aan de VU bevestigt eerdere bevindingen dat er microplastics in het bloed van mensen zitten. Eerder onderzoek riep veel kritiek en ongeloof op, met name vanuit de plasticindustrie.

De Amsterdamse onderzoekers namen bij 68 mensen bloedmonsters af. In 64 van die monsters vonden ze polymeren. In 17 monsters konden de onderzoekers ook vaststellen hoeveel polymeren er in het bloed aanwezig waren. Dat kwam uit op gemiddeld 1,1 microgram per milliliter. Polyethyleen, de meest algemeen voorkomende plasticsoort die onder andere gebruikt wordt in plastic flesjes en tasjes, werd het meest gevonden.

Volgens onderzoeker Marja Lamoree belandt het plastic waarschijnlijk in onze bloedbaan door inademing en via eten en drinken. Opname via de huid lijkt minder waarschijnlijk.

Nu plastic is aangetoond in onze bloedbaan, is de vervolgvraag of de microplastics schadelijk zijn voor de gezondheid. Eerste onderzoeken laten in ieder geval zorgelijke resultaten zien.

Scientias - Na nieuw onderzoek is er geen twijfel meer mogelijk: er zit echt plastic in het bloed van Nederlanders, 26 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.