0
Fotocredits: 2017-09-07 - Tribunal de les Aigües, Rafa Esteve, via Wikimedia CC BY-SA 4.0

Flash PerspectiefOude Spaanse waterrechtbank kan naderende wateroorlogen helpen voorkomen

De wereld stevent af op een grote watercrisis. Het Tribunal de les Aigües, een watergerechtshof in Valencia, biedt perspectief op hoe met de crisis om te gaan.

Het is misschien wel het oudste gerechtshof in Europa. Het is naar verluidt ontstaan in de 8e eeuw toen Islamieten Spanje veroverden en boeren irrigatiekanalen groeven naar het achterland van de stad om hun gewassen te bewateren.

Iedere donderdag komen de vertegenwoordigers van de plaatselijke irrigatiekanalen bij elkaar. Die vertegenwoordigers zijn democratisch gekozen door de boeren zelf. Het gerechtshof neemt beslissingen over de verdeling van het water en kan boeren boetes opleggen als ze bijvoorbeeld hun kanalen niet goed onderhouden.

“Uit dit voorbeeld kunnen veel landen lessen trekken”, vind Roman Krznaric in The Guardian. Droogte veroorzaakt door klimaatverandering, te intensieve landbouw en toenemende verstedelijking voedt de verwachting dat één op de vier mensen de komende decennia te maken zal krijgen met een watertekort. Democratische samenwerking zal nodig zijn om conflicten te voorkomen.

Nederland waterland heeft de Waterschappen bedacht als overlegorgaan om met water om te gaan. Onze instituties hebben in essentie 4 taken in een gebied dat van oudsher ruim genoeg water had. Zorgen voor schoon oppervlaktewater door zuiveringsinstallaties en controle van lozingen. Regelen van waterpeilen om zowel wateroverlast als droogte te voorkomen. Onderhouden en beheren van dijken, dammen en andere waterkeringen om overstromingen te voorkomen. En, tot slot, onderhouden van vaarwegen en sluizen voor een vlotte doorstroming van scheepvaart.

The Guardian - How will we solve the world?s water wars? An ancient Spanish court offers one answer | Roman Krznaric, 28 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.