De relativiteit is het opmerkelijke van deze studie. Er wordt in de media gedaan alsof het planetary health diet (PHD) is gecorreleerd met een lagere kans op vroegtijdige sterfte (ook de Foodlog kop!). De conclusie is dan inderdaad opmerkelijk vanwege de vele kritiek op de voedingswaarde van het PHD (zie ook opmerking Arend in #12).
De studie betreft echter de PHD index (PHDI). Deelnemers met de hoogste PHDI hebben een lagere sterftekans maar er wordt in geen enkele media genoemd hoe hoog deze index ligt voor de deelnemers in het hoogste decile. Aten deze deelnemers volledig volgens het PHD of voldeden ze slechts voor 60% aan het dieet? Aten ze gewoon wat minder calorieën, minder suiker, meer groenten, fruit en noten, minder verzadigd vet en normale porties zuivel en vlees (ipv extreem weinig)?
Zoals eerder aangegeven zit de studie achter een betaalmuur en kan ik alleen maar gissen naar de hoogte PHDI van de deelnemers die het best het PHD volgden. Ik vermoed 60% omdat wanneer het PHD volledig wordt opgevolgd de dieet gerelateerde emissie van broeikasgassen met 50% daalt. In de studie wordt een verlaging van 30% genoemd.
(In westerse landen veroorzaakt het surplus aan calorieën en snoep&snacks; al voor 25% daling van dieet gerelateerde emissie van broeikasgassen)