0
Fotocredits: Restaurant New York, foto ter illustratie, Leonard J. DeFrancisci, Wikimedia, CC SA 3.0

Flash GezondheidRestaurantcriticus is een ongezond beroep

Altijd al restaurantcriticus willen worden? Voor Amerikanen gloort een kans. Pete Wells, de restaurantcriticus van de New York Times, stopt namelijk na 12 jaar. De krant start binnenkort de werving voor een nieuwe culinair recensent.

Maar er is een catch: het gaat ten koste van je gezondheid. Wells, die bekend stond om zijn recensies die restaurants konden maken of breken (zoals in zijn vernietigende recensie van Guy's American Kitchen & Bar), kwam erachter dat zijn lichaam de vele jaren zwaar tafelen niet goed verteerd had. Zijn cholesterol-, bloedsuiker- en bloeddrukwaarden bleken zorgwekkend en veel slechter dan hij had verwacht. Hij had pre-diabetes, een vervette lever en metabool syndroom. Hij was obees.

Dat was het resultaat van al zijn jaren restaurantbezoek. Wells schreef in zijn jaren als culinair recensent zo'n 500 recensies. Dat deed hij op basis van een drietal bezoeken aan ieder restaurant, meestal samen met 3 tafelgenoten. Drie tot vier keer per week rijke maaltijden, meestal met alcohol erbij, is voor niemand goed. "Het is waarschijnlijk de ongezondste job in Amerika”, zei Adam Platt, die 24 jaar voor New York Magazine recensies schreef en in 2022 stopte, in de Washington Post.

Wells stopte al in mei. Sinds dat moment is zijn gezondheid al verbeterd: zijn bloeddruk is normaal en zijn cholesterol is beter, hij is afgevallen en slaapt beter.

Washington Post - Access Denied, 22 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.