0
Fotocredits: Blue Band Roombeter, website Blue Band

Flash Dagelijkse KostRoombeter mag niet romig lijken

Het blijft moeilijk voor de makers van plantaardige boters, die zo hun best doen om hun smeersels op échte zuivel te laten lijken, een aantrekkelijke naam te geven. Dinsdag oordeelde de rechtbank in Utrecht dat Blue Band's Roombeter binnen 3 maanden uit de schappen moet verdwijnen. Het woord 'room' is enkel voor echte zuivel gereserveerd.

Nadat vorig jaar Blue Band's Roombeter ook al het Gouden Windei van Foodwatch in ontvangst mocht nemen als 'meest misleidende product' - nog nooit kreeg een genomineerde zó veel stemmen - stapte dit jaar de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) naar de rechter. Die oordeelde dat margarinemaker Upfield best mag concurreren met roomboter, maar daarbij niet de benaming room mag gebruiken. Dat is in lijn met de Europese regelgeving, die bijvoorbeeld ook verbiedt dat havermelk 'melk' mag heten.

Upfield noemt de uitspraak teleurstellend en blijft erbij dat consumenten goed geïnformeerd zijn dat Roombeter - met een boterkrul als eerste 'e' in 'beter' - een plantaardig product is. Bovendien paste het bedrijf eerder dit jaar de verpakking al aan.

Schrijver dezes was onlangs getuige van de volgende scene in een supermarkt: "pak jij die boter, ja die, waar roomboter op staat". Zelfs met de uitleg dat het margarine/plantaardige boter/Blue Band was, gingen deze consumenten voor de 'echte roomboter'.

NOS - Plantaardige boter mag geen Roombeter heten, want room verwijst ook naar zuivel, 24 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.