5

Flash PerspectiefRummenie begint van ‘scratch’ met natuur, rechter geeft MOB gelijk

Tijdens de 'roast' van de nieuwe bewindslieden met de vaste Kamercommissie voor Landbouw verklaarde toekomstig staatssecretaris Jean Rummenie dat het natuurbeleid helemaal opnieuw moet worden bekeken. Hij wil beginnen van 'scratch'. Rummenie en beoogd minister Femke Wiersma maakten duidelijk dat er een heel andere wind gaat waaien op het gebied van landbouw. Geen transitie, maar evolutie van de boerenpraktijken. Geen modellen, maar meten van gevaren voor de natuur. Wiersma deed dat in alle rust met duidelijke woorden, voorkomend en toch beslist naar de nieuwe groene oppositie. Rummenie was fel en liet ondanks zijn rustige stem misnoegen blijken over de oppositie die wat hem betreft op een verkeerd spoor zit.

Die nieuwe toon op het Landbouwdepartement kan niet voorkomen dat er wetten zijn, waar rechters het mee moeten doen. De grote tegenstrever van de nieuwe regering zijn de wetten die er al waren, in handen van NGO's. Op basis van een al onder Rutte IV spelende zaak, werd stikstof en natuur-NGO MOB in het gelijk gesteld bij de zaak tegen 2 moderne kolencentrales op de Maasvlakte. De rechter acht natuurschade door stikstofuitstoot aangetoond, zodat geen natuurvergunning kan worden verstrekt. Dat betekent dat de centrales of moeten sluiten of moeten worden aangepast en dan opnieuw beoordeeld.

Dat soort zaken zal in de toekomst nog veel vaker voorkomen omdat het wettelijk kader waarop het land draait niet zomaar even van scratch valt om te buigen. MOB heeft nog talloze procedures tegen boeren op de plank liggen.

Het Financieele Dagblad - Natuurvergunning kolencentrales Maasvlakte in geding vanwege stikstof, 27 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
  • #5
  • 29 jun '24
  • 13:09

In welke 2 uitspraken heeft de rechter dat dan gedaan want volgens mij is deze weergave niet juist.

Het geval is meestal dat er wordt gesteld dat een bepaalde hoeveelheid significant is en daarom een NB-vergunning nodig is. (boven de 0,005 is standaard)

Vooral verweerder verzuimd vervolgens daar tegen bezwaar te maken waardoor er op dit vlak geen discussie is. Daardoor worden minieme hoeveelheden die nimmer significant kunnen zijn, wel als zodanig aangemerkt.

tom hage
tom hage an-architectuur, mosselvisser en export cardriver
  • #4
  • 28 jun '24
  • 12:57

Waar maken we ons druk om? "De zich ontwikkelende werkelijkheid" (naar Hamming, dank Dick) zal de planeet versneld tot spontane zelfontbranding brengen. AI is waarschijnlijk net dat zetje dat daarvoor nodig is. Nog sneller en nog meer bullshitjobs en bullshitproducts en een diep falend democratisch systeem met betaalde en voor het merendeel bevooroordeelde ruziezoekers die helemaal nergens de ballen verstand van hebben en lijden aan een ernstige vorm van "shifting baseline syndrome" gekoppeld aan een totaal gebrek aan spirituele inhoud, terwijl we qua grondstoffen en energie eigenlijk terug moeten naar de jaren 60 van de vorige eeuw om anderen buiten het "rijke westen"nog een kans te gunnen en om de biosfeer nog enigszins te kunnen herstellen?
Laat die na-ijverige PVV deksel voorlopig maar eens lekker op dat vercorrumpeerde sudderpotje tot compostering leiden. Wellicht dat er dan toch nog iets vruchtbaars uit ontstaat. Verzenden.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #3
  • 28 jun '24
  • 11:14

#2 Frank Eric. Ik grom ook omdat rechtstatelijk gezien het feit dat iedereen rechtszaken mag starten en blokkades me als raar overkomen. Ik vind dat vooral morsig vanuit BBB en PVV. Dat VVD en NSC hierin meegaan, ben ik niet blij mee. En sommigen die rechtszaken voeren, maken er een verdienmodel van als je juist dat soort clusterbomrechtszaken start. In die zin zie ik een verschil tussen Urgenda die samen met tal van burgers (dus niet alleen) 1 rechtszaak start tegen de Staat en die van Milieudefensie tegen een bedrijf of van MOB tegen vele boeren, overheden, bedrijven.

De overheid heeft haar eigen belofte/wetten/verdragen/overeenkomsten na te komen of het niet te beloven. Burgers en bedrijven moeten op de wetten kunnen vertrouwen. Een overheid moet betrouwbaar zijn. Dat MOB dus losse boeren in best grote aantallen aanpakt, als een clusterbom, is best tendentieus, discutabel. In die zin vergelijk ik het met een clusterbom, zodat overheden aan andere dingen niet meer toekomen. Er ontstaan onrust en dus protest.

XR is morsig gaan doen sinds vorig jaar toen ze de discussie wilde openen of geweld een legitiem middel is van actie. Dat zou maart 2023 plaatshebben in Pakhuis de Zwijger. En in XR zitten ook andere groepen intussen die iets hebben met wereldwijde onderdrukking, Palestijnenacties, wokisme, inclusivieit (die vervolgens heel veel mensen uitsluit) etc... Zo wordt het klimaatvraagstuk bijv. gekaapt voor andere doeleinden. (XR is als de Jacobijnen en dat soort Terreur stopte pas toen de kliek van Robespierre hun kop letterlijk verloor).

Bij de boerenacties idem. FDF is ook rafeliger geworden als ze was.

Eigenlijk heeft de PAS van Ger Koopmans en Diederik Samsom BBB gecreëerd, via het Brabantse Stallenbesluit 7-7-'17 (olv de politieke extremisten olv Johan vd Hout en Spierings samen met milieu-extremisten olv Nol Verdaasdonk mmv Peelactivisten) en via MOB-Peelactivisten-PAS-vonnis 29 mei 2019.

Bij Urgenda verwijt ik hen dat ze vanuit persoonlijke opportuniteit wel politiek kiezen door oa Caring Farmers te faciliteren en op de lijn Wakker Dier te gaan zitten en een soort bijwagen van PvdD te worden en de extremere D66/GL-lijn. Urgenda is een stichting en er is dus geen ledenverantwoording. CF is ook een stichting. Stichtingen zijn minder democratisch dan verenigingen.

Eigenlijk zou er beter gekeken mogen worden naar verenigingsrecht en hoe wat bestuurd wordt... ook in geval van rechtszaken.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 27 jun '24
  • 15:11

MOB en andere NGO's moeten misschien een beetje opletten, want in Nl wordt bestudeerd of organisaties op grond van niet-representativiteit aan banden gelegd kunnen worden dmv een soort 'russische' wet: den-haag-wil-rechtsgang-milieuorganisaties-aan-banden-leggen . Addertje: boeren die demonstreren en procederen zijn ook niet representatief voor de samenleving: "Donald Pols. ‘Als de VVD echt vindt dat een partij die subsidie ontvangt niet mag procederen, dan moet dat ook gelden voor bedrijven. Gelijke monniken, gelijke kappen. Bedrijven en boeren krijgen miljarden euro subsidie per jaar en procederen ontzettend veel tegen de overheid, vooral over vergunningverlening.’"
PS Piet: MOB dreigt niet met bij jouw thuis langs te komen, XR toch ook niet (je moet dan omrijden op een b-weggetje, als ze zonodig op de snelweg zitten), maar die wappies en FDF? Toch een verschilletje.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #1
  • 27 jun '24
  • 14:35

Het recht als maatschappij-ontwrichtende systeemclusterbom, selectief, zoals Poetin de energievoorziening van Oekraïne probeert te treffen. Eenieder mag rechtszaken tegen de Staat starten en dat is vanuit rechtsstatelijkheid en democratisch Trias Politica prima. Tenzij het tot doel heeft een ander minder goede maatschappijvorm te willen afdwingen. Dat is wat in mijn ogen MOB doet en heeft dat deels afgekeken van Volkert/Sjoerd vd Wouw. Andere groepen ontwrichten weer politiediensten door soms aanhoudend te demonstreren, zoals extreme boeren van FDF, complotwappies en XR.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.