0
Fotocredits: 'Traditional Greek feta cheese', freefoodphotos via freeimageslive.co.uk

Flash VoedselketenSchapen- en geitenpest geen bedreiging voor Griekse feta

Niemand hoeft zich zorgen te maken, er is genoeg melk voor de productie van echte Griekse feta. Met die geruststellende verzekering geven de Griekse autoriteiten aan dat zij snel en kordaat genoeg ingegrepen hebben om de virusziekte petite peste des ruminants (PPR) in te dammen.

PPR is een ernstige virusziekte die alleen geiten en schapen treft en een sterftepercentage van 80% tot 100% veroorzaakt. Voor mensen is het virus ongevaarlijk.

Volgens Christos Tsopanos van de Vereniging van Griekse Veehouders (SEK) komt de Griekse feta-export niet in gevaar; het land verwacht dit jaar 120.000 ton feta te produceren, waarvan 65 à 70% op internationale markten afgezet wordt (zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, de VS en Australië). Dat is een behoorlijke prestatie, omdat de Griekse feta moet opboksen tegen talloze feta-imitaties wereldwijd. In 2023 bereikte de Griekse feta-export een waarde van €736 miljoen, een stijging van 21% ten opzichte van 2022 (€605 miljoen). Ondanks een forse prijsstijging bleef het exportvolume stabiel met 87.400 ton in 2023 ten opzichte van 86.800 ton in 2022. Dat de productie dit jaar lager uitvalt, hangt samen met storm Daniel, die vorig najaar 80.000 geiten en schapen het leven kostte.

Om verdere verspreiding van de besmettelijke virusziekte te voorkomen, hebben de Griekse autoriteiten al 9.000 dieren geruimd. Ook zijn 200.000 dieren getest en is een tijdelijk verbod ingesteld op de commerciële slacht van schapen en geiten. Op de totale schapen- en geitenbevolking van Griekenland zijn dit nog altijd kleine aantallen, het land telt de grootste schaapdichtheid van Europa met een totale populatie van 14 miljoen geiten en schapen.

The Guardian - Sheep and goat plague won?t halt production of feta, say Greek farmers, 6 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.