0
Fotocredits: 'Pouches of breast milk sit in a cooler at Joint Base Charleston', Senior Airman Tenley Long

Flash Dagelijkse Kost‘Schat, mag ik nog een slokje moedermelk?’

Gezondheidsorganisaties zijn het unaniem eens: borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Wanneer iets als ‘het beste’ wordt gezien, trekt dat vanzelf de aandacht. De Daily Mail laat fitnessgoeroe Joe Wicks aan het woord. Hij laat zijn volgers weten dat hij graag een slok moedermelk meedrinkt. Wicks beweert dat de melk van zijn vrouw hem een energieboost en talloze gezondheidsvoordelen oplevert. Ook een aantal body builders zweert bij moedermelk.

Die gezondheidsvoordelen zijn er zeker. Tenminste, voor het kind. Moedermelk bevat beschermende stoffen die helpen tegen allerlei ziekten en past zich aan de veranderende behoeften van het kind. In de eerste dagen na de geboorte is de melk rijk aan eiwitten en beschermende stoffen om groei en afweer te ondersteunen. Na een paar weken vermindert het eiwitgehalte, en krijgt het kind meer vetten en koolhydraten binnen. Dat laatste zorgt voor die zoete smaak waar baby’s dol op zijn.

Wat goed is voor baby’s, is niet automatisch goed voor volwassenen. Onderzoekers waarschuwen dat de moedermelk die in ongecontroleerde circuits te koop wordt aangeboden voor volwassenen zelfs schadelijk kan zijn. Het kan risico’s met zich meebrengen. Denk aan voedselvergiftiging en zelfs seksueel overdraagbare aandoeningen als HIV en hepatitis. De moedermelk die online wordt verkocht, is vaak ongepasteuriseerd, waardoor ook besmetting met E. coli en salmonella op de loer ligt. Met zulke waarschuwingen moeten mannen leren dat ze van baby's drankje af moeten blijven.

Misschien interessant dus voor volwassen moedermelkdrinkers die toch van van het gezonde en groeizame krachtvoer mee willen snoepen: Nutrilon, volgens de fabrikant ‘met de kracht van samen’ en natuurlijk Pampers, 'lekker schoon en comfortabel'.

Daily Mail - Hidden risks to drinking breast milk after Joe Wicks downs a glass, 30 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.