8
Fotocredits: 'Lush paddock', Dave Young

Flash Voedselketen‘Scheetbelasting’ Nieuw-Zeeland afgeschaft

Het werd eind 2022 aangekondigd als een wereldpremière, de 'koeienboer- en schapenscheetbelasting' die de toenmalige Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern erdoor wist te krijgen. Maar vandaag schrapt Nieuw-Zeeland de 'scheetbelasting' voor boeren alweer, aldus de NOS.

Het oorspronkelijke voorstel voor een uitstoottaks (burp tax) hield het beprijzen in van de uitstoot van methaan en stikstof en zou vanaf 2025 ingevoerd worden. Nieuw-Zeeland telt op 5 miljoen inwoners 10 miljoen runderen en 26 miljoen schapen. De landbouwemissies vormen bijna de helft van de nationale uitstoot.

Het voorstel kreeg veel kritiek. Klimaatactivisten vonden het niet ambitieus genoeg, terwijl boeren vreesden voor hun bedrijfsvoering. De nieuwe conservatieve regering maakte er eerst nog uitstel van, maar heeft nu besloten tot afstel.

De regering belooft de klimaatdoelen te handhaven zonder Nieuw-Zeelandse boerderijen te sluiten: klimaatneutraal in 2050 en 10% minder methaanuitstoot in 2030. Er komt een Pastoral Sector Group om boeren te helpen bij het vinden en toepassen van praktische hulpmiddelen, technologie en methoden die de uitstoot kunnen verlagen. Zo wil de regering een duurzame landbouw realiseren zonder de economische kern (productie en export) van het land te schaden.

NOS - 'Scheetbelasting' voor uitstoot vee Nieuw-Zeelandse boeren van de baan, 11 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #8
  • 17 jun '24
  • 8:54

Aan knoflook en zeewier als 'natuurlijke' methaanreducerende rantsoencomponenten zitten nog wel wat haken en ogen. Ten eerste is de samenstelling - en daarmee de effectiviteit - nogal variabel. Als je goed onderzoekt welke componenten effectief (en veilig) zijn, dan kun je uit plantaardige ingrediënten prima een voeradditief maken dat zorgt voor minder methaanuitstoot. Daar is dan ook best geld mee te verdienen.

In het wilde weg knoflook aan koeien geven kan ertoe leiden dat de melk naar knoflook gaat smaken. De actieve methaanreducerende component van rood zeewier - bromoform - is giftig en is dus alleen met beleid toepasbaar in de praktijk.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #7
  • 14 jun '24
  • 18:23

#3 Zoals ieder weldenkend mens: ja. Knoflook is beter en gezonder, zeewier ook – methaanreductie tot 90%. Bovaer hooguit 40%. Aan natuurlijke zeewier en knoflook kan je minder verdienen dan aan farma middeltjes. Geldstromen enzo weetjewel?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #6
  • 14 jun '24
  • 17:29

#3 Carolien, je zou er een probleem mee kunnen hebben, als je denkt dat methaan geen GHG is, en dat 'het klimaat toch wel verandert'.
#4 Willem, ook niet-antropogeen methaan, wat oa in wetlands in de tropen ontstaat, is 'on the rise', oa door vernatting en opwarming daar. Verder las ik net dat lachgas, wat ook door de landbouw wordt uitgestoten, eveneens een probleem aan het worden is. Lachgas (N20) is 300X sterker dan CO2, verblijft 117 jaar in de atmosfeer, en is momenteel voor 6,5% opwarming verantwoordelijk; het komt vrij uit dierlijke en kunstmest, toename vooral de laatste tijd.
Dus ja, relatief en niet te hoge verwachtingen.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #5
  • 14 jun '24
  • 15:26

En vezels en structuur zijn juist heel belangrijk voor de diergezondheid.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #4
  • 14 jun '24
  • 13:02

Ze zeggen dat het na verloop van tijd ook minder effectief wordt ivm soort gewenning/ resistentie. Niet te hoge verwachtingen aub.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.