2
Fotocredits: 'Shell logo', Shell

Flash EnergieShell vindt biobrandstoffen even te onzeker

Shell onderbreekt in Rotterdam de bouw van één van de grootste biobrandstoffabrieken in Europa. Het zou om een tijdelijke stopzetting gaan. Shell wil zo “zijn concurrentiekracht garanderen in de huidige marktomstandigheden.”

Het plan was dat Shell in de fabriek jaarlijks 820.000 ton biobrandstof zou produceren. Meer dan de helft van die biobrandstof zou ingezet worden als duurzame vliegtuigbrandstof, de rest als biodiesel. De productie zou gebeuren op basis van afval, zoals gebruikt frituurvet, dierlijk vet en andere industriële en agrarische restproducten.

Maar biobrandstof blijkt toch nog niet zo aantrekkelijk als eerst gedacht. Nog maar 0,5% van de vliegtuigen vliegt op frituurvet. Maar vliegen op frituurvet is niet opschaalbaar. Daarnaast blijkt het aantal dieselauto's en vrachtwagens in Europa te dalen en neemt de import van goedkopere, maar waarschijnlijk virgin - en dus frauduleuze - biobrandstoffen uit China toe.

De bouwpauze past binnen de strategie die Shell hanteert sinds de komst van CEO Wael Sawan in januari 2023. Het bedrijf richt zich meer op olie en gas en minder op minder winstgevende, koolstofarme, activiteiten.

De Tijd - 403 Blocked , 3 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 9 jul '24
  • 18:07

#1 Engie is een Franse multinational waar de Franse staat veel aandelen in heeft. Frankrijk produceert veel biobrandstoffen waaronder de populaire E85 die ca. €1 /liter kost. wel even je auto aanpassen anders gaat ie snel naar de filistijnen.

Wiebren van Stralen
Wiebren van Stralen Land- en tuinbouw
  • #1
  • 9 jul '24
  • 13:53

Gek genoeg lees ik vandaag in NRC dat Engie er juist meer in gaat doen..

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.